Kultúra

A dilemma [filmpremier]

Ez a film maga sem tudja, mit akar, áll csak gyámoltalanul, közben pedig annyira próbálja magát meggyőzni, hogy vicces, mély, megható, a mindennapok problémáit feszegeti és hiteles, hogy már majdnem megsajnáljuk.

Rendben, végül is jó ötletnek tűnik egy romantikus vígjátékszerűséget csinálni nagy testtömegindexű (BMI) színészekkel (Vince Vaughn, Kevin James) valószínűleg hasonló célközönségnek, ahol a lányok viszont mind kákabélűek (Jennifer Connelly és a porcelánarcú Winona Ryder), de talán jobb rendezőt kellett volna találni a Minden Középszerű Rendezők Legközébbszerűbbike címre esélyes Ron Howardnál.

Szerinte ugyanis a siker titka még mindig a Jóbarátoknál keresendő, annyi különbséggel, hogy a vígjátéki elemek mellé adagolni kell némi drámát is. Így lesz a két autótuningoló vállalkozó és legjobb barát plusz csatolt részek (barátnő, feleség) történetéből dilemma: amennyiben az egyikük felesége megcsalja őt úgy, hogy minderről a másikuk tudomást szerez, megmondhatja-e az utóbbi az előbbinek, ha amúgy épp egy életbevágóan fontos üzletet kéne összehozni?

Nem túl acélos váz ez, amire 90 percet kéne felhúzni, még akkor sem, ha a költségvetésből vélhetően oroszlánrészt vállaló autógyárak (pl. az épp újraprivatizálásra váró General Motors) kötelékében megjelenik Queen Latifah és folyton a muffométeréről beszél. (Erről jut eszembe, a film magyar szövege olyan „szlengkifejezéseket” használ, mint a „fenevad”, és elhangzik a „ránézek az arcodra” anglicizmus is – nem mintha ez annyira tönkretenné az összképet.) Sőt, nemcsak a termékelhelyezés (vagyis reklám) mértéke üti meg az egykori megboldogult Família Kft. szintjét, hanem a kínos, percről percre húzott jelenetek, üres másodpercek is simán elmennének egy tetszőleges magyar közönségfilmben.

Egyszóval ez a végig önmagát kereső film, amely végül megfeneklik az idejét múlt tévés vígjáték, az autóreklám, a dráma és a romantikus komédia határterületén, megpróbálván megidézni a dögös kocsik, jó barátok hangulatát és a határidőfilm lüktetését, szóval A dilemma végtelenül unalmas lesz. És ez már komoly dilemmát okoz a megtekintést illetően.

The Dilemma – színes, magyarul beszélő, amerikai film, 112 perc, 2011, rendező: Ron Howard,forgatókönyvíró: Allan Loeb, operatőr: Salvatore Totino, producer: Brian Grazer, Vince Vaughn, vágó: Daniel P. P. Hanley, szereplők: Vince Vaughn (Ronny Valentine), Kevin James (Nick Brannen), Winona Ryder (Geneva Brannen), Jennifer Connelly (Beth), Channing Tatum (Zip), Queen Latifah (Dana), Amy Morton (Diane), Rance Howard (Burt), Forgalmazza a UIP-Dunafilm

Hazai bemutató: január 27.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik