Kultúra

Szerelem, pasta, tenger [filmpremier]

Mihez kezdjen a másságát családja előtt éppen felvállalni készülő fiú, ha egy családtag beelőzi a vallomással?

A török-olasz Ferzan Ozpetek Törökfürdő című 1997-es története egy generáció számára emlékezetes coming out volt. Az érzelmileg nehéz helyzetben levő főhős élete egy idegen kultúra hatására megváltozik – az alaptétel a mai napig működik, de ebben a filmben már az sem egyértelmű, hogy egyáltalán lehetséges-e a nemi identitást behatárolni.

Ozpetek új meséjében a drámai elemeken rendre a vígjátéki fordulatok kerekednek fölül, ahogy egy hagyományos olasz tésztagyáros család élete gyökeresen felfordul. A főszereplő Tommasso a családi biznisz helyett inkább regényeket írna és együtt élne Rómában meleg barátjával. Ám amikor arra kényszerül, hogy apja szívinfarktusa miatt maradjon és átvegye a cég irányítását, bensőséges kapcsolat alakul ki közte, és az öntörvényű, csinos lány, Alba között.

A család egyébként tele van remek karakterekkel: az elviselhetetlenül konok és konzervatív apa és az értetlen anya mellett ott az élveteg nagynéni, az álmodozó, a másságot megértő nagymama, a családi drill ellen „rangon aluli” házasodással védekező lány, és a savanyú képű személyzet. Aztán a mit sem sejtő szülők meghívására beállítanak Tommasso római meleg barátai is.

Ami a szórakoztató, néha szívbemarkoló, néha a giccs határát súroló film egyik legnagyobb erőssége, hogy nem egyértelmű a végkifejlete. A történet szálai szabadon, nyitottan alakulnak: minden nézőnek a maga fejében folytatódnak.

Mine Vaganti – színes, feliratos, olasz vígjáték. 2010. Rendezte: Ferzan Ozpetek. Szereplők: Riccardo Scamarcio (Tommaso), Alessandro Preziosi (Antonio), Nicole Grimaudo (Alba), Lunetta Savino (Stefania), Ennio Fantastichini (Vincenzo). 110 perc. Forgalmazó: Szuez Film.

Hazai bemutató: január 29.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik