Kultúra

Rohanás [filmpremier]

Dwayne „The Rock” Johnson most megint a komor arcát rakja fel, és bosszúvágtába kezd, nyomában két üldözővel. Ám a rengeteg izom még nem elég az üdvösséghez, sőt úgy tűnik, más is hibádzik egy hiteles bosszúfilmhez.

Sok kigyúrt, proteinarcú kezdi karrierjét zúzós gyilkológépként, a java részük úgy is marad, miután egy-két kiskutyás vígjátékban és/vagy romantikus nyál-cunamiban megégették magukat. Páran kiemelkednek, arcok, olykor legendák lesznek, nem feltétlenül színészi tehetségük, de jelenlétük, szerencséjük, szorgalmuk miatt. Dwayne „The Rock” Johnson kapcsán is úgy tűnt sokáig, eldőlt a játszma, őt is láttuk már mindennek, legutoljára pl. a Fogtündér című gyalázatban. Most mintha kapna még egy esélyt.

A zúzós-szúrós egykori pankrátor új filmjének már a címe is egyértelmű – helló, itt autós üldözés, bosszú, leszámolás lesz, itt ma a vér fogja magát folyni, ahogy ifjú Schnapsz fenyegetőzött a Liliomfiban. A sárgás-vöröses környezet és a rohanó idő és vágás műfaja a heist-film, de elég veretesre kell csinálni ahhoz, hogy működjön, mivel ma már nehéz olyan komolyan venni a vérben forgó szemeket, főleg a Crank-filmek óta. Johnson szerencséje, hogy bosszúhadjárata egy olyan detektív veti magát a nyomába, akit Billy Bob Thornton alakít, ergo ő egy színész, igaz, kapunk egy Jake Gyllenhaal-Robert Pattinson keveréket is mellé a menübe, ő lenne a bérgyilkos Oliver Jackson-Cohen alakításában.

A jó műfaji film egyszerűek tűnik, mint a bajor szexfilmben a dialógusok, holott az csak úgy tűnik, hogy egy 67-es évjáratú sportautó, nagy számú kigyúrt feka, a fegyverűrméretek egész skálája és egy szőke nő majd megoldja az egész balhét. Nem, nincs így, mint ahogy „A bosszú útja zsákutca”-típusú szentenciák sem fognak működni magukban, sőt, inkább röhejesek lesznek, hiába ontja a vért a háttérben a tüsire nyírt The Rock.

Persze aki nem vágyik másra, mint hogy egy frissen szabadult tag izomkötegeit lássa működés közben (ötvözve egy sorozatgyilkos és egy bosszúálló sötét lovag érdemeit), miközben az áldozatok arca helyére a főnökéét, a szomszédjáét, az anyósáét képzeli, elégedetten fog távozni a moziból. Aki valami többre vágyik, nemigen.

Faster – színes, feliratos, amerikai akciófilm, 95 perc, 2010, rendező: George Tillman Jr., forgatókönyvíró: Joe Gayton, Tony Gayton, zeneszerző: Clint Mansell, operatőr: Michael Grady, producer: Tony Gayton, Martin Shafer, Liz Glotzer, Robert Teitel, vágó: Dirk Westervelt, szereplők: Dwayne “The Rock” Johnson, Oliver Jackson-Cohen, Billy Bob Thornton, Carla Gugino, Jennifer Carpenter, Tom Berenger, Mike Epps, Moon Bloodgood, Forgalmazza az Intercom

Hazai bemutató: január 27.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik