Kultúra

Boszorkányvadászat [filmpremier]

Hát ilyen ciki filmet is rég láttunk! Nicolas Cage egy penészes, nyolcvanas éveket idéző démonos-boszorkányos történetben aprítja a béna CG-szörnyeket.

Boszorkányok márpedig vannak! Ezt az üzenetet sikerült 2010-ben Dominic Sena (Kalifornia – A halál nem utazik egyedül, Tolvajtempó, Kardhal, Vakító fehérség) rendezőnek kitalálnia és megfogalmaznia a részben Magyarországon forgatott fantasyben. A filmben használt, tizenöt éve még biztosan menő CG-technika ma oltári ciki. Hangeffektre zombisodó farkasoktól, összeaszódó képű boszorkánytól kéne megijednünk, úgyhogy nehéz eldönteni, hogy nevessünk-e vagy sírjunk a komikus és álmosító látványon.

A kereszteslovagként éveken át vérben fürdő Behman (Cage) egy szép napon azon kapja magát, hogy már nem hitetlen kutyákat öl, hanem egy fiatalasszonyt szúrt át a kardja. Azonnal depis lesz, és barátjával, Felsonnal (Ron Perlman) együtt kiszállnak a buliból. A pestis sújtotta Európán gyalogszerrel átkelve aztán csak elkapják őket, és megbízzák egy komoly feladattal: egy boszorkánysággal vádolt fiatal lányt kell egy távoli apátságba szállítaniuk, hogy aztán a sötét és veszélyes út végén magával a Gonosszal kelljen szembeszállniuk.

Azon nem lepődünk meg, hogy az öregedő Cage vitéz megint egy kínosan gyenge produkciókban szerepel, már megszoktuk. A cséphadaróként küzdő, hű és őszinte társ szerepére Ron Perlman kiválasztását is értjük, radikális arcberendezése hitelesíti a jobb pillanataiban Bosch-festményre emlékeztető látványvilágot. Tulajdonképpen ő és a tájfényképezés viszi el a hátán a filmet, szinte minden más elképesztően gyenge a filmben. És ezen már a szenteltvíz sem segít.

Season of the Witch – színes, feliratos, amerikai fantasy. 2010. Rendezte: Dominic Sena. Szereplők: Nicolas Cage (Behman), Ron Perlman (Felson), Claire Foy (a lány), Stephen Campbell Moore (Debelzaq), Robert Sheehan (Kay), Ulrich Thomsen (Eckhardt), Christopher Lee (D’Ambroise bíboros), Andrew Hefler (Jail Bailiff). 98 perc. Forgalmazó: Pro Video.

Hazai bemutató: DÁTUM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik