Kultúra

Színházat avattak Szombathelyen

A magyar kultúra napján, szombaton adták át a szombathelyi Weöres Sándor Színház 1,85 milliárd forintos állami támogatással felújított épületét.

A teátrum társulata ez alaklomból Madách Imre Az ember tragédiája című művét állította színpadra Jordán Tamás rendezésében.

Több köszöntő mellett a színház aulájában Jordán Tamás köszöntötte a díszelőadás közönségét, majd megnyitottak egy színháztörténeti kiállítást, és leleplezték Csonka Ernő szombathelyi festőművész Weöres Sándorról készített portréját, amelyet a művész a jeles nap alkalmából a színháznak adományozott.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházat 2007. szeptember 27-én alapította meg a város közgyűlése egyhangú szavazással.

A most megújult honvédségi épületben a színház csak átmenetileg működött volna, a gazdasági válság azonban közbeszólt, így az eredeti tervben szereplő, 5-6 milliárdos költségű kőszínház felépítése nem valósulhatott meg.

Így vált végleges megoldássá a Helyőrségi Művelődési Otthon átépítése, színpadának korszerűsítése. A Jordán Tamás által “csodapalotaként” emlegetett színházi épület, a rendező megfogalmazása szerint nemcsak az igényes színészi játékra ad elegendő teret, hanem arra is lehetőséget kínál, hogy a város szellemi életét alakítva igazi agora, fórum, találkozóhely legyen.

AJÁNLOTT LINK:
Felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színházat (Kultúra.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik