Kultúra

Átütő siker a párizsi Monet-kiállítás

Öt órát kell sorban állnia annak, aki még a hétfő esti zárás előtt szeretné megtekinteni a párizsi Grand Palais-ban a Claude Monet (1840-1926) műveiből rendezett kiállítást.

Az utolsó négy napon 24 órában látogatható tárlat már megdöntötte a látogatottsági rekordot Franciaországban. Az elmúlt harminc év legjelentősebb retrospektív kiállítását a szeptemberi megnyitása óta naponta átlag 7 ezren keresték fel, s eddig több mint 860 ezren látták, ebből szombatra virradó éjjel közel 8 ezren – közölte a francia nemzeti múzeumok egyesülete.

A kiállítócsarnok esténként 30 ezer aprósüteménnyel, 9 ezer üdítővel és 5 ezer üveg vízzel várja azokat, akik hajlandók órákat várakozni a téli hidegben az éjszakai tárlatnézéshez. A legfáradtabbnak tűnő látogatók között egy öregedést késleltető krém 1500 termékmintáját is kiosztják a figyelmes múzeumi dolgozók.

Azoknak, akik hónapokkal korábban interneten előre megvásárolták belépőjegyüket, csak félóra a várakozási idő a bejutás előtt. A kiállítótermekben azonban még az éjszakai órákban is alig lehet megmozdulni a tömegtől.

“Claude Monet a franciák legismertebb és legszeretettebb festője. Szájról szájra terjedt a kiállítás híre. Az éjszakai nyitva tartásnak köszönhetően nagyon másfajta látogatóink vannak azokhoz képest, akik rendszeresen járnak múzeumokba” – jelentette ki Jean-Paul Cluzel, a Grand Palais elnöke.

A francia impresszionizmus egyik legnagyobb mesterének hatvanéves pályafutását bemutató tárlaton a 170 alkotás jelentős része a szomszédos Orsay Múzeumból, míg mintegy ötven festmény a világ nagy múzeumaiból és magángyűjteményekből érkezett a Szajna-parti kiállítócsarnokba.

A hétvégi 24 órás nyitva tartás alatt a szervezők összesen 65 ezer látogatóra számítanak, s a céljuk az, hogy a hétfői zárása elérjék a 910 ezres látogatószámot. Ennyien még soha nem voltak kíváncsiak egy négy hónapig nyitva tartó kiállításra Franciaországban. Az abszolút rekordot a Tutanhamon-kiállítás tartja, amelyet 1967-ben 1,2 millióan láttak Párizsban.

Legutóbb szintén a Grand Palais-ban tartottak éjjel-nappal kiállítást a francia fővárosban a 2009-ben rendezett Picasso és barátai című tárlat hatalmas sikere miatt. A Picasso-kiállítást 783 ezer látogató kereste fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik