Kultúra

A tévében: A cseh marslakók megszorítják Plácido Domingo kezét

Döbbenet! Jiri Menzel földönkívüli! Hihetetlen! Csővezeték szeli át az óceánt! Dráma! Érzelmek! Csodás dallamok!

A pénteket a régi sváb közmondás szerint csehszlovák vígjátékkal kell kezdeni, először is hadd másoljam ide a tartalomismertetőt (az első mondatára még az ilyen ügyben igen kényes Franz Kafka is büszke lenne): „Két földönkívüli érkezik Csehszlovákiába, hogy tanulmányozzák az itt élőket. Külsőre szakasztott olyanok, mint mindenki más, csak éppen semmit nem értenek abból, ami itt a Földön zajlik.” Hát ebből még akármi is lehet, nagyobb homályt nem nagyon lehetne hagyni a film történései kapcsán. Melnyek címe: Szívélyes üdvözlet a Földről, s az egyik humanoidot maga Jiri Menzel alakítja – 16:40-től a Filmmúzeumon.

Mi extrémebb dolog létezhet egy 1982-es csehszlovák sci-fi-vígjátéknál? Mondjuk háztömbnyi úszó építőalkalmatosságokkal lefúrni a tenger mélyére, majd kiépíteni egy 4600 km-es csővezetéket, melyen a kinyert földgáz eljut a rendeltetési helyére, sok ezer amerikai lakóház gáztűzhelyének kisszelepébe, a kávéfőző alá? Erről tudósít a National Geographic Különleges építmények: gázvezeték az óceán mélyén című ismeretterjesztő film. A 19:00 órakor kezdődő műsor egyben azt is bemutatja, milyen kemény munkával épül fel egy ilyen óriási tereptárgy.

Nem kevésbé kemény munka áll Plácido Domingo háta mögött, aki ma ünnepli 70. születésnapját. A jeles nap alkalmából a spanyol tenor gálát ad, melyen önmaga mellett fellép még számos vendégművész is. A 20:00-kor, a Duna TV-n kezdődő műsorban biztos felcsendül majd a nemrég Pécsett is fellépő, és nemsokára megint hazánkba érkező Domingo egyik nagy sikere, a E lucevan le stelle ária a Toscából. Íme egy változata:

Ugyanilyen drámai erővel rendelkezik a Ne menj el! című olasz–spanyol-angol film, melyben egy spanyol házas férfi őrlődését láthatjuk régi élete, családja és fiatal szerelme, Italia között. Utóbbit Penélope Cruz játszotta olyan meggyőzően, hogy aztán nem győzte számolni a különböző filmfesztiválokon, Bangkoktól Capriig kapott díjakat. Az m2 22:10-től tűzi műsorára a filmet.

Drámáért nem kell a szomszédba mennie a A szarvasvadász című filmnek sem, Michael Cimino Vietnam-filmje méltán kapott öt Oscart, a film sikerének oka Zsigmond Vilmos operatőri munkája éppúgy, mint Robert DeNiro, Meryl Streep, Christopher Walken vagy John Savage színészi játéka is. A filmet 22:55-től adja a Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik