Kultúra

Turnézzon ön is – heti koncertajánló

Bőven lesz hova menni: két hét téli álom után újra felpörögnek az események koncertfronton.

PERCOSSA (NL)
Trafó, január 17-18. 20h

Indítsuk a hetet rögtön egy olyan eseménnyel, amit kicsit derogáló is pusztán koncertnek titulálni: a magát szerényen csak „a ritmusok lázadóinak” tituláló holland Percossa dobegyüttes előadása éppúgy zenei esemény, mint színház és cirkusz vagy épp táncbemutató, más szóval meglehetősen átfogó élményt nyújt. A fifikás ritmusokat kétszer, hétfőn és kedden jutalmazhatja vastaps a Trafóban, helyettünk pedig beszéljenek az alábbi képsorok.

Belépő: 3900 (diákoknak 2900) Ft


SUPERTOUCH (USA)
Dürer-kert, január 17.

Ha a New York-i hardcore legendáit kell sorolni, az Agnostic Front, a Sick of It All és a Cro-Mags neve kötelező jelleggel, azonnal feltolul az ember nyelvére. A lista azonban korántsem merül ki ennyiben – és a megannyi további név között a Supertouch még akkor is előkelő helyen áll, ha nem túl ismert. A csapat 1985-ben alakult, és hangzása nagyban definiálta a NYHC-ról kialakult képet – most pedig sok év után újra turnézik, és Budapestre is eljön. Mondhatni, történelmi pillanat következik tehát.

Belépő: 2500 Ft
Supertouch a Myspace-en

XII. VILÁGVELEJE FESZTIVÁL
Gödör, január 18-22.

A hét, sőt talán egész január legmasszívabb eseménye a hagyományos Világveleje Fesztivál a Gödörben, amely négy plusz egy napon át kiállításoktól a koncertekig számos programmal kecsegtet. Zenei fronton búcsú-, visszatérő, bemutatkozó, újra bemutatkozó, lemezbemutató és mezei koncertek egyaránt várhatók, név szerint lesz többek közt Napra, Bardo, Kézi Chopin, Bin-Jip, Erik Sumo Band, Intim Torna Illegál, Mitsoura és Balaton is. Utóbbi csapat ráadásul Trabant-dalokat játszik majd Méhes Mariettával, és a nagy érdeklődésre való tekintettel 18-án nyilvános főpróbát is tart.

Belépő: napijegyek 800-1800 Ft
Részletes program


MUCC (J)
Diesel, január 19. 19h

A japán zenék nem kis rajongótáborának remek hete van, hiszen a felkelő nap országából hozzánk látogató csapatok sora két névvel is bővül a napokban. Az elsőbbség a MUCC-é, ők szerdán érkeznek a Dieselbe, és tizennegyedik éve tartó karrierjük legjobb dalaiból válogatnak az egzotikus hangzású rockzene kedvelőinek legnagyobb örömére. A turné apropója a tavaly megjelent, Karma című MUCC-album.

Belépő: 6900 Ft
MUCC a Myspace-en

NILE (USA), MELECHESH (ISR)
A38 Hajó, január 22. 19h

A legkeményebb zenék frontján is elég jó svungot vesz az esztendő így január vége felé közeledve: az egyiptomi témájú szövegekkel megtámogatott brutális death metalt játszó Nile és a Közel-Kelet zenéiből is merítő izraeli black metal csapat, a Melechesh közös koncertet ad az A38 Hajón, és jön velük a közkedvelt német thrash metal csapat, a Dew-Scented is. A három banda durvulása mellé bemelegítésképpen pedig jár még a Zonaria és a Darkrise fellépése is, szóval akár mini fesztiválról is lehet beszélni.

Belépő: 5990 Ft
Nile a Myspace-en
Melechesh a Myspace-en

A NÉPZENE ÜNNEPE
Művészetek Palotája, január 23. 19:30

A Művészetek Palotája 2008 óta minden évben megrendezi a magyar népzene seregszemléjét, és az eleve nívós rendezvény minden alkalommal egyre magasabbra helyezi a lécet. Az idei kínálatban fiatal együttestől a megalakulása harmincadik évfordulójára újjáalakult patinás csapatig mindenféle fellépőt találunk, a teljes névsor a következő: Buda Folk Band, Rácz Antal „Citera” és a Gereben együttes, Muzsikás, Etnorom, Lajkó Félix és Brasnyó Antal, Makám és Kolinda, valamint Bognár Szilvia és zenésztársai, Ferenczi György közreműködésével.

Belépő: 1800-5900 Ft

OZ (J)
A38 Hajó, január 23. 18:30

A hét kettes számú végkimenetele a fentebb már belengetett másik japán zenekar, az OZ koncertje a Dunán. A banda amolyan egzotikus keményzenét nyom (egyik pillanatról a másikra váltanak vidám kvázi-popból groove metalba), látványviláguk pedig úgy két évszázaddal igyekszik előzni a jelenkort, úgyhogy aki audiovizuális sokkba szeretné fojtani az elmúlt hét napot, az ne is keressen tovább.

Belépő: elővételben 5900, a koncert napján 6300 Ft

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik