Kultúra

A kultúra szerepét erősítené a magyar elnökség

Az európai tudat erősítése, az Európai Örökség cím létrehozása és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum elindítása is szerepel a magyar európai uniós elnökséghez kapcsolódó tervek között.

Erről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza nyilatkozott az MTI-nek.

Szőcs Géza szerint a legfontosabb a kultúra szerepének erősítése. “Úgy tűnhetne, hogy ez magától értetődik, de sajnos magas uniós szinteken is megfogalmazódnak olyan vélekedések, hogy a kultúra luxus. Ez meg is mutatkozik, nemcsak költségvetési számokban, hanem a kultúrára való hivatkozások súlyában, jelentőségében vagy jelentéktelenségében is” – mondta az államtitkár.

“Azt gondolom, hogy az uniót fenyegető legnagyobb kockázati tényező az egységes európai tudat hiánya. Minden, aminek identitásformáló ereje, hatása lehet, az az EU-n belüli kohéziót erősíti, és ebben nekünk jelentős szerepünk lehet, mert a magyar kultúra sajátosságainál fogva befogadó és közvetítő kultúra.”

Szőcs Géza úgy gondolja, ehhez a célhoz kiválóan illeszkedhet az Európai Örökség cím létrehozása. A bevezetni tervezett címet olyan helyszínek kapnák, amelyek az európai történelemben vagy művelődéstörténetben kiemelt fontossággal bírnak. A javaslat végrehajtása érdekében a magyar kormány júniusra Visegrádra tervez nemzetközi konferenciát.

Még nagyobb feladatnak tűnik a Magyar Nemzeti Digitális Archívum fölépítése: a virtuális archívum a magyar kultúra által létrehozott valamennyi alkotást szeretné biztonságosan, digitálisan rögzíteni, és hozzáférhetővé tenni egy központi nyilvános felületen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik