Kultúra

Be akarták tiltani a Hamupipőkét egy orosz színházban

A kamcsatkai hatóságok megpróbálták betiltani Charles Perrault Hamupipőke című darabjának előadását, mert a kormányzó helyettese politikai utalásokat talált benne.

A kamcsatkai hatóságok megpróbálták betiltani Charles Perrault XVIII. századi francia szerző Hamupipőke című darabjának előadását, mert a kormányzó helyettese, aki véletlenül nézte meg a járási színház előadását, politikai utalásokat talált benne.

A Kommerszant című orosz lap beszámolója szerint Irina Tretyakova felháborodását a mesebeli király váltotta ki, aki visszaállította az órát, hogy Hamupipőke tovább maradjon a bálban. Az órák átállítása Kamcsatkán fájó kérdés: tavaly márciusban már átállították az időt egy órával, hogy a távol-keleti térség közelebb kerüljön Moszkvához, de decemberben a helyi hatóságok egy újabb órát akartak nyerni, ami tömeges tiltakozásokat váltott ki, így a szándékról le kellett tenni. Ezért a nézők természetesen megtapsolták, amikor a színpadon a király visszaállította az időt.

Tretyakova helyettes kormányzó január 7-én járt a színházban – amelyet az ominózus jelenetet követően elhagyott -, és a helyi kulturális miniszter már másnap közölte a színházzal, hogy a darabot le kell venni a műsorról – mondta el a lapnak több színész is, akik mind nevük mellőzését kérték.

“A művészeket figyelmeztették, hogy a darabot leveszik a műsorról, mert szítja a társadalmi feszültséget és aláássa a helyi hatalmat, a nézőknek pedig azt akarták mondani, hogy az előadások műszaki okokból maradnak el” – mondta el a színház egyik munkatársa a lapnak. Hozzátette, hogy a színészek azt tervezték, bekötött szájjal és “A cenzúra által betiltva” feliratokkal kimennek a pénztárakhoz. A hír hallatán a helyi önkormányzat végül engedett, és az előadás nem maradt el.

A kamcsatkai hatóságok a Hamupipőke körüli botrány ügyében nem kívántak nyilatkozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik