Kultúra

Elhunyt a nemzetközi hírű építész

A hétfőn elhunyt Hofer Miklós talán a legnagyobb név a Nemzeti Színház építése körüli több évtizedes huzavona vesztesei közül.

Életének 80. évében hétfőn Budapesten súlyos betegségben elhunyt Hofer Miklós Ybl- és Széchenyi-díjas építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

Hofer Miklós a kórházi ágyon, élete utolsó perceiben is dolgozott, levelet írt a győri Széchenyi Főiskolának.

Hofer Miklós több mint félszáz lakóházat tervezett, a legbüszkébb azonban a középületeire volt, mint például az Avasi tv-torony és kilátó Miskolcon, a gyöngyösi és a szentmártonkátai általános iskola, a győri Széchenyi István Főiskola, a Fővárosi Vízművek székháza vagy a szentendrei Művelődési Központ és Megyei Könyvtár. A 60-as évek elején Londonban épült Elephant and Castle épületegyüttes tervezése is az ő nevéhez köthető.

A nemzetközi építészkörökben is elismert Hofer Miklós 1931. május 8-án született Bozsokon. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte, majd a Magyar Építőművészek Szövetségének mesteriskolájában képezte magát tovább. 1973-tól a Budapesti Műszaki Egyetemen tanított, később a Középülettervezési Tanszék vezetője, majd pedig az Építészmérnöki Kar dékánja volt, 2001-től emeritus professzor.

A tanítás mellett részt vett többek között a damaszkuszi és az amszterdami teátrum építésében, az algériai parlament tervezésében és a kölni Dóm tér rendezésében.

Az új Nemzeti Színház második tervpályázatán, 1966-67-ben közös II. díjat nyert és kapott megbízást a Dózsa György úton, a Felvonulási térre szánt színház tervezésre, ezzel megkezdődött 23 éves vesszőfutása az épületért. A tervet számtalanszor átdolgoztatták vele, ám a színház ott és akkor végül nem készült el. A szakma őt tartja a “Nemzeti” körüli ügy eddigi legsúlyosabb építész áldozatának.

Hofer Miklós vendégprofesszor volt Londonban, Bécsben és Grazban. Más kitüntetései mellett kétszer ítélte neki a szakma az Ybl Miklós-díjat, 1990-ben Pro Urbe Budapest elismerést kapott, 1998-ban életművéért Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Hofer Miklóst saját halottjának tekinti Szentmártonkáta és a Budapesti Műszaki Egyetem. Temetéséről később intézkednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik