Kultúra

A tévében: történelmi és mindennapi katasztrófák

Ma leginkább a fejlődő világ tájékairól fogunk beszélni, bár egykor e tájékok egyike-másika virágzó, hatalmas, irigyelt, félt birodalom volt.

Hát Finnország bizonyosan nem az ilyen vidékek közé tartozik, ott inkább fordítva áll a dolog: sokáig elnyomás alatt, egyszerűségben és szegénységben életek a finnek, ma viszont országuk az egyik legjobb, legkomfortosabb hely a Földön. A finn filmnek is vannak jeles képviselőik, most épp nem a leghíresebbüktől, Aki Kaurismakitól látunk valamit, hanem Hannu Tuomainen filmjét, a Mombasába, retúrjegy nélkül. Hoppá, meg is érkeztünk Afrikába (és mivel nincs retúrjegy, itt is maradunk), a film hősei közül a halálos beteg Pete is oda jutna el legszívesebben még a vég előtt, s ebben kórházi szobatársa, Jusa is segíteni, ám utóbbi fekete humora, szabad lelke még mást is tartogat az addig unalmas, polgári életet vezető Pete számára. A film 21:10-től látható a Duna TV-n.

Mombasa Kenyában van, a bibliai tíz csapás pedig Egyiptomban esett meg – micsoda szellemes átkötés. Az Úr lesújtott Egyiptomra, mivel a fáraó nem engedte el a fogva tartott zsidó népet, a követekzőképpen: 1. vérré változtak a folyóvizek, elpusztultak a halak, 2. békák lepték el Egyiptomot, 3. tetvek, 4. vadállatok (vagy kártékony rovarok) jelentek meg, 5. dögvész ülte torát az állatok között, 6. fekélyek borították az emberek testét, 7. jégeső verte el a termés nagyját, 8. sáskahad lepte el a földeket, 9. háromnapos sötétség honolt, 10. meghalt minden elsőszülött egyiptomi, ember, állat. A bibliai tíz csapás: Végső kínok hatásvadász című műsor a National Geographicon arra a hipotézisre keres bizonyítékot, hogy a Santorini görög szigeten lévő vulkán ókori kitörése vajon okozhatta ezen csapások egy részét – 22:00-órától.

Veiszer Alindát bibliai csapásnak minősíteni ócska poén volna, így itt átkötés nélkül maradunk. Ellenben nagyon kíváncsi vagyok arra a beszélgetésre, amit Szirtes Ágival folytatott a Zárórában, hisz Szirtes nemcsak remek színésznő, de apjáról, Szirtes Ádámról is minden bizonnyal kérdezni fogja őt a mindig felkészült házigazda. 22:15, m2.

Az ókori görögök megtelepedtek Szicíliában, így az olasz csizmához csapódó labdáról már elmondhatjuk, egykor igazi világbirodalom része volt. De tudjuk róla, hogy még ma is roppant konzervatívok, hagyománytisztelőek az ott lakók, és nem volt ez másként a 18. században sem. Ekkor és itt játszódik a következő filmünk, a Marianna Ucría, aki egy palermói lány: 13 évesen már feleség, 16 évesen háromgyerekes anya, ráadásul süketnéma. Ám Marianna fogékony a felvilágosodás eszméire, amire viszont a szicíliai társadalom kevésbé vevő. A francia-olasz film 22:55-től a Duna TV-ben lesz látható.

De akármilyen szigorú és elnyomó is volt a palermói 18. század, nem mérhető korunk Bombayéhez (illetve 1996 óta már Mumbai a neve). A 13 milliós indiai nagyvárosban találhatóak a világ legnagyobb nyomornegyedei, a Bombay utcagyerekei című dokumentumfilm alkotói innen választottak négy kolduló gyereket, s őket követve mutatják be az itt élők mindennapjait. 20 óra koldulás, guberálás, élni napról napra – nem hiszem, hogy fel tudjuk fogni ezt a szintű létbizonytalanságot, szegénységet és kiszolgáltatottságot. De megnézhetjük 23:30-tól a Spektrumon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik