Kultúra

A tárca nem engedi el a művészek kezét

A tárca prioritásnak tekinti a nyugdíjsegélyek biztonságát.

Bár a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) megszűnik, az általa folyósított nyugdíjsegélyek kifizetéséről gondoskodik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A januári nyugdíjsegélyekre azonban valószínűleg februárig várniuk kell az érintetteknek.

A tárca tudatta, prioritásnak tekinti a nyugdíjsegélyek biztonságát, így “egyetlen alkotóművész sem maradhat ellátás nélkül, a nyugdíjsegélyek – a 2010. évi korrekció fedezetéül biztosított plusztámogatással, és a 2011. évi emeléssel – ki lesznek fizetve”.

A minisztérium ugyanakkor türelmet és megértést kér “a folyósítások megtörténtéig”. A 2011. évi nyugdíjsegélyek kifizetésének feltétele, hogy a MAK kuratóriuma a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges új költségtervet a következő napokban benyújtsa a minisztériumnak.

Ezt követően indulhat el a szerződéskötés jogi-pénzügyi folyamata, amelynek ütemezése miatt a januári nyugdíjsegélyeket csak többhetes csúszással – valószínűleg februárban – fogja tudni kifizetni.

A kormány a közalapítványok felülvizsgálatát követően decemberben döntött – számos más állami közalapítvány mellett – a MAK megszüntetésről. Feladatait központi költségvetési szervnek, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezetnek kell majd átvennie április 30-ig.

A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány volt eddig hivatott “biztosítani az állami támogatást a magyar irodalom, képzőművészet, iparművészet, fotóművészet és zenei alkotóművészet, illetve a művészek részére.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik