Kultúra

Mégsem lenyúlás a Harry Potter

A plágium gyanúja merült fel a Harry Potter és a tűz serlege kapcsán.

Egy amerikai bíróság elutasította azt a keresetet, amelyben a világszerte népszerű Harry Potter-könyvek szerzőjét és kiadóját egy kevésbé ismert brit író, Adrian Jacobs egy művének plagizálásával vádolták.

A Jacobs örökségét kezelő alapítvány azért perelte be J.K. Rowling angol írónő kiadóját, mert szerintük a sorozat negyedik darabja, a Harry Potter és a tűz serlege Jacobs The Adventures of Willy the Wizard No 1 Livid Land című ifjúsági könyvének lenyúlása. A tavalyi per bírája azonban 49 oldalas indoklásában azt írja, hogy a két könyv között lényegi különbségek vannak
.
“A könyvek összehasonlítása megerősíti, hogy mind mondanivalójukban, mind stílusukban határozottan eltérőek, és alapvetően más hatást váltanak ki az olvasóikban.”

A Harry Potter-könyveket kiadó Scholastic kiadó elégedetten vette tudomásul a bíróság döntését.

J.K. Rowling sikerszerzőt és a könyveinek kiadóját nem először vádolják plágiummal. Az ifjú varázsló Harry Potter kalandjait vagy azok egy-egy részletét sokan felfedezték már korábban megjelent regények lapjain, például Ursula K. Le Guin 1967-es, magyarul Szigetvilág varázslója címmel megjelent könyvében, vagy a magyar Békés Pál 1987-es A kétbalkezes varázslójában. Ez utóbbi könyv egy részéből készült angol fordítás, és sokáig hevert J.K. Rowling kiadójának asztalán, ám végül a tavaly elhunyt magyar író könyvét nem adták ki angolul.

A Harry Potter-sorozatot ért plágiumvádak jogosságának azonban egyelőre egyszer sem adott helyt bíróság.

AJÁNLOTT LINK:
J. K. Rowling tagadta Harry Potter lenyúlását (Könyvesblog)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik