Kultúra

Tamara Drewe [filmpremier]

Tökéletes angol vidéki dráma humorral, bölcsességgel, Stephen Frears rendezésében – túl egyszerű, hogy igaz legyen, és nem is az.

A briteket rengeteg dolog miatt lehet irigyelni a BBC-től a sörkultúrán át a Premier League-ig, és az angol vidéki élet kedélyes ábrázolásáért is. Ezt nagyjából a kisujjából rázza ki számos középszerű rendező, igazi kisujjgyakorlat ez nekik, mint ahogy a „házastársi dráma sok íróval, humorral, emberismerettel” sem számít avantgárd formabontó kísérletnek, roppant erőfeszítéseket követelő feladatnak.

A Guardian képregényfigurájának, Tamara Drewe-nak megformálásához tehát Stephen Frearsnek nem kellett a sötétben tapogatózni – a Londonban sikeres újságíróvá avanzsált és csinos Drewe (Gemma Arteton) hazatér egykori szülőfalujába, ahol rögtön felforgatja az ott élők életét, többek közt a sikeres író, Nicholas Hardiment és feleségének, illetőleg írói alkotóházuknak életét. A történetbe belép még egy rockdobos és az angol irodalmi életben szinte kötelező kellék, a ház körüli (ideiglenes) mindenes is.

Minden adott tehát egy okos, bölcs, az emberi jellemet árnyaltan bemutató, szellemes, riposztokkal és replikákkal, no meg szerelmekkel és megcsalásokkal teli angol történethez. Ám valahogy nem áll össze a dolog.

Ki tudja, tán a történet vékonyka és kiszámítható, vagy a színészek játszanak túlságosan rutinból, avagy a karakterek összerakásánál voltak túl lusták a forgatókönyvíró Possy Simmonds? A rendezővel elvileg nincs probléma, aki Pop, csajok, satöbbi avagy a Veszedelmes viszonyok alkotójának mondhatja magát, ott baj nem lehet. Arteton színészi kvalitásait már inkább illetheti rossz szó, semmi átütőerő, érzékiség, „vamposság”, szívdög nincs benne, és mivel ő lenne a címszereplő, a kulcsfigura, ezt megszenvedi a film.

Tamara Drewe, színes, feliratos, angol vígjáték, 111 perc, 2010

rendező: Stephen Frears, író: Posy Simmonds, zeneszerző: Alexandre Desplat, operatőr: Moira Buffini, Ben Davis, producer: Tracey Seaward, Paul Trijbits, vágó: Mick Audsley

szereplők: Gemma Arterton (Tamara Drewe), Luke Evans (Andy Cobb), Roger Allam (Nicholas Hardiment), Bill Camp (Glen McCreavy), Dominic Cooper (Ben), Tamsin Greig (Beth Hardiment), Jessica Barden (Jody Long), Charlotte Christie (Casey Shaw)

Hazai bemutató: január 6.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik