Kultúra

Scott Pilgrim a világ ellen [filmpremier]

Az élet egy videojáték, avagy kultmozi tiniknek egy fiatal kanadai srácról, aki megküzd szerelme hét exbarátjával.

Edgar Wright, a Vaskabátok rendezőjének Bryan Lee O’Malley képregényéből adaptált filmje tiniknek és húszas éveinek elején járó fiataloknak készült, akiknek a bunyós-lövöldözős számítógépes játékok és a garázsrockbandák jelentik az életet, a világmindenséget, meg mindent. Ennek megfelelően más nem fogja tudni úgy értékelni, mint ők.

Kivéve a képregényfanok, meg esetleg azok a szülők, akik próbálják megérteni a sötétben hangkártyával lövöldöző, háromakkordos zenét bőgető, az életben egyelőre csak ide-oda lötyögő kamasz gyereküket. És zűrzavaros szívügyeiket. Ez a lényege ugyanis a filmnek: a szerelem.

A film alapanyagául szolgáló képregény kanadai, nem amerikai, ezt jól jegyezzük meg. Szereplői utcán sétálnak, játszótéren ücsörögnek este, nem autóban ülnek vagy plázáznak, és persze megy a replika Amerikának.

A mozi erőssége ötletes látványvilága, és remek, sokszor önironikus humora. Ez az egész filmet meghatározó képregényes és videojátékos effektekben éppúgy megnyilvánul, mint a történetben, a meleg lakótárs figurájában, az összecsapásokká átalakuló koncertjelenetekben; a gonosz exek, a narcisztikus akciósztár vagy a vegán ellenlábas elpusztításának epizódjaiban.

A Scottot játszó Michael Cera meg amilyen nyomi figurákat alakított szinte összes eddigi szerepében (Juno, Superbad – avagy miért ciki a szex?), most annyira helytáll alkalmi szuperhősként. A maga szeretnivalóan béna módján.

Scott Pilgrim vs. the World – színes, feliratos, amerikai film. 2010. Rendezte: Edward Wright. Szereplők: Michael Cera (Scott Pilgrim), Mary Elizabeth Winstead (Ramona V. Flowers), Kieran Culkin (Wallace Wells), Chris Evans (Lucas Lee), Anna Kendrick (Stacey Pilgrim), Brandon Routh (Todd Ingram), Alison Pill (Kim Pine), Jason Schwartzman (Gideon Gordon Graves), Mark Webber (Stephen Stills), Mae Whitman (Roxy Richter). 112 perc. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai bemutató: január 6.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik