Kultúra

Film a zsidómentő Göring testvérről

Az Albert Göring tevékenységéről szóló angol dokumentumfilmet részben Magyarországon forgatták.
Kapcsolódó cikkek

A filmet kedden este vetítették le a brit Channel 5 csatornán.

A hírhedt náci vezető, Herman Göring öccsének történetére egy fiatal kutató, William Hastings Burke figyelt fel, ő összegezte három év kutatásait Thirty Four, azaz 34 című könyvében.

“William egyetemistaként hallotta először Albert történetét, és nehezen akarta elhinni, hogy alig akad róla szóló írás. Évekre Európába költözött, hogy minél több anyagot találjon” – idézte fel a dokumentumfilm producere, Elizabeth Bunnell az MTI-nek.

A Göring utolsó titka magyarországi munkálataiban Cserépfalvi-Galligan Katalin, az angol titkosszolgálati múlttal rendelkező Cserépfalvi Imre lánya működött közre. Szerinte bizonyítható, hogy Albert Göring a 30-as évektől egészen 1944-ig gyakran megfordult Budapesten, és számos magyar üldözött köszönheti neki az életét, volt akit papírokkal, másokat pénzzel segített.

Cserépfalvi-Galligan Katalin úgy tudja, hogy Albert Göring gyakran segédkezett kisebb-nagyobb szabotázsakciók eltussolásában is, amihez ha kellett, felhasználta a Göring nevet is. “Nem hamisított, csak nem írta oda a keresztnevét.” A történetet még izgalmasabbá teszi, hogy Albert Göringnek, hogy ne kerüljön a Gestapo kezére, olykor bátyja segítségére is szüksége volt.

Albert Göring, akit a nürnbergi perben is kihallgattak, családnevét bélyegként hordozta egész életében, 1966-ban halt meg meglehetősen elszegényedve, és valószínűleg azért nem jegyzik az embermentők között, mert a név mindenkit elriaszt.

Mind a magyar kutató, mind pedig az ausztrál William Hastings Burke, a film alapanyagául szolgáló könyv szerzője egyetért abban, hogy Albert Göring valószínűleg kapcsolatban állt a magyarországi zsidók mentésében közreműködő Carl Lutz budapesti svájci diplomatával és Raoul Wallenberggel is.

Az alábbi ajánló William Hastings Burke könyvét mutatja be angol nyelven.

AJÁNLOTT LINK:
Az embermentő Albert Göringről forgattak filmet (Kultúra.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik