Kultúra

Északi karácsony [filmpremier]

Bent Hamer, a norvég mágus csendes, elképesztően hangulatos karácsonyi filmet rendezett.

A rendező rajongói számára kétszeresen is örömünnep ez a Karácsony, hiszen a lassú tempójú, különleges humorú, teljesen egyedi atmoszférájú filmjeiről ismert Hamer legújabb műve ismét remekül sikerült.

A Karácsony este egy norvég kisvárosban talál minket, ahol egyetlen hagyományosan ünneplő családdal sem találkozunk. A külsőségek mögül mindenhol előkandikál a magány; sokszor hiányzik a képből valaki, semmi sincs egészen úgy, ahogy a látszat mutatja. Mindenki szeretni próbál a maga módján, szólna a közhely, ám ennek itt helye nincs, a humornak viszont annál inkább.

A családi idillből kirúgott férj például hiába térne vissza szeretteihez a kivilágított, feldíszített házba, már ott a másik férfi, így karácsonyi ajándékait csak úgy tudja átadni két kisgyerekének, hogy előbb lapáttal leüti a riválist, majd Mikulásnak beöltözve toppan be. Az esti misén a szeretői státuszt megelégelő nő pedig ugyanolyan piros sálban feszít előbb büszkén, majd egyre zavartabban, mint szeretője felesége.

A film hétköznapi figurái között szerepel még gyermektelen háziorvos, hajléktalan, és a multikulti jegyében egy bosnyák menekült pár is; és ahogy egyre jobban belelátunk életükbe, úgy lesznek egyre ismerősebbek. Ez Hamer egyik legkiválóbb rendezői vonása.

A Dalok a konyhából, a Tótumfaktum és az O’Horten alkotója több szálon futó, néha összeérő történetfüzérével hátulról lopódzik be tudatunkba. Családtörténeti metszetei lebegős, édesbús háttérzenével kerítenek be, és néha alaposan tarkón legyintenek egy-egy apróbb csodával.

Hjem til jul / Home for Christmas – színes, feliratos, norvég-svéd-német film. 2010. Rendező: Bent Hamer. Szereplők: Nina Andresen Borud (Karin), Trond Fausa Aurvaag (Paul), Arianit Berisha (Goran), Joachim Calmeyer (Simon), Cecile Mosli (Elise). 90 perc. Forgalmazó: Cirko Film.

Hazai bemutató: december 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik