Kultúra

Az utazó [filmpremier]

Angelina Jolie ide, Johnny Depp oda, ez az Anthony Zimmer-remake nyomába sem ér az eredetinek.

Az éretten is gyönyörű Sophie Marceau magassarkú cipőben kopogó álomszép lábairól ódákat zengtek annak idején, amikor 2005-ben a mozikba került az Anthony Zimmer című halálosan elegáns francia thriller. A körözött femme fatale és az általa random módon kiválasztott ismeretlen férfi agyafúrt csavarokkal és akcióval teli története nemcsak a kiváló színészi játék, hanem a zseniális kameramunka miatt állt össze remekművé.

Értjük a német Florian Henckel von Donnersmarckot, aki A mások élete című debütáló ügynökdrámájával a semmiből tört az európai filmes fennsíkra; ez most egy újabb ugródeszka számára, ám ez alkalommal Hollywood volt a meghódítandó hegycsúcs. Össze is jött neki az álomszereposztás két gigasztárral, csak az a bökkenő, hogy ebben a filmben kulcsfontosságú lenne a férfi főszereplő átlagossága. Márpedig hogyan lehetne Johnny Depp átlagos? Nem tud az lenni, akármilyen jó színész, mert szupersztársága túlnőtt rajta. Angelina Jolie meg hipercool, mint mindig, de ki tudna különbséget tenni e között és korábbi superwoman szerepei között?

Így kapunk egy szórakoztató, Velencében üldözős akciófilmet két ikonnal, akiknek gyémántberakásos fénye pont a lényeget halványítja el: a ritka zseniális történetet. Az meg aztán végképp rejtély, hogy ezt a filmet miért jelölték Golden Globe-díjra vígjáték kategóriában, amikor tőrőlmetszett thriller. Persze, nézettséget produkál majd, az biztos, de ha igazán jó filmet akarunk látni, nézzük meg az eredetit.

The Tourist – színes, szinkronizált, amerikai-francia thriller. 2010. Rendezte: Florian Henckel von Donnersmarck. Szereplők: Angelina Jolie (Elise Clifton-Ward), Johnny Depp (Frank Tupelo), Paul Bettany (John Acheson), Timothy Dalton (Jones), Christian De Sica (Colonnello Lombardi), Alessio Boni (Sergente Cerato), Daniele Pecci (Tenente Narduzzi), Rufus Sewell. 103 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: december 29.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik