Kultúra

Nagy ünnepközi zsizsegés – heti koncertajánló

Ki se látszunk a két ünnep között a koncertekből.

A két ünnep közötti időszakban szokás szerint rendesen felbolydul a koncertélet, a szilveszter pedig amúgy is egy külön lapra tartozik, így ezúttal csak a december 27. és 30. között esedékes bulikról referálunk napi bontásban, és a zenés buékolásokat külön tárgyaljuk majd. Az oldal így is roskadozik a bulidömping súlya alatt.

December 27., hétfő

Erős már a kezdés is: a hiphopot jazzel, filmzenével és folkkal keverő DJ Bootsie közismerten szeret hangszeresek társaságában muzsikálni, de most a szokásosnál is nagyobbat dobbantva nyolctagú big banddel szólaltatja meg dalait a Trafó színpadán. A két Bootsie-lemez számai dobra, bőgőre, gitárra, tubára, furulyára, szaxofonra, trombitára, hegedűre, csellóra és persze a főhős lemezjátszójára lettek áthangszerelve, a vizuálért pedig Somogyi Kristóf felel. (belépő: 1800/2200 Ft)
Mindeközben a szomszéd várban a szomszéd kapitány, DJ Titusz is élő zenekarával, a Carbonfools-szal pörget, úgyhogy máris előállt az első dilemma. A tíz éve alakult csapat bulija mellett az szól, hogy Carbonsoul című új lemezét mutatja be, és az ünnepi koncerthez csatlakozik a ColorStar valamint a Folkfree is, szóval nem lesz könnyű dönteni. (Belépő: 1500/1800)
Pláne úgy, hogy közben még egy-két metrómegállóval arrébb és pár emelettel följebb, a West-Balkánban is felgyújtják a pilácsot és feltekerik az erősítőket. Az apropó Péterfy Bori fellépése, és ehhez igazából hozzátenni nem is nagyon lehet semmit, mert a név az egyik legerősebb hívószó a kortárs hazai könnyűzenében. Na jó, egy videót azért dobunk.

Azt hitte valaki, hogy ennyi volt? Ugyan, dehogy. Ha már elkezdtünk lépcsőzni, nézzünk fel a padlásra is: a Corvintetőn ugyancsak hangos vigadalom készül ezen az estén, két jeles szereplővel, a Mooggal és a Nemjucival, valamint egy semmivel sem kevésbé jeles előzenekarral, a Kesh-sel. (Belépő: 800 Ft)
És akkor még mindig nem beszéltünk az A38-ról, pedig ott is áll majd a bál az Isten Háta Mögött és a Subscribe többé-kevésbé hagyományosnak mondható év végi zenés-táncos összejövetelének apropóján. Kemény, mi? Na de sebaj: aki már nem bírja a bőség zavarát, annak megnyugtatásul közöljük, hogy ez a két csapat másnap újrázik a hajón, épp csak az előzenekarok különböznek (27-én a Special Providence, 28-án a Napra és a Napokon melegít be). (Belépő: 1300/1700 Ft)

December 28., kedd

No persze 28-án sem ez lesz az egyetlen érdekes történés, úgyhogy máris foghatjuk újra a fejünket. A Trafóban például DJ Bootsie-ékat a Bin-Jip váltja egy lemezbemutató koncerttel, amelyen az Enter című debütalbum dalai szólalnak majd meg. Noha a csapatot jórészt jazz-zenészek alkotják (név szerint Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Andrew J), a hangzás inkább elektronikus, popos és groove-os – de aki még nem ismeri a csapatot, az ne a jelzőket keresse, hanem nézze meg inkább új klipjüket. (Belépő: 1800/2200 Ft)
Lemezbemutató helyszíne lesz aztán ezen a napon a Gödör is: emitt a 30Y prezentálja új albumát, amely a Városember címre hallgat. A „kisebbik Kispál” jelzőt egyre inkább maga mögött hagyó zenekart két olyan banda kíséri, amely különösen közel került a főfellépő szívéhez a közelmúlt turnéin: az egyik a Kipu, a másik a Jurij. (Belépő: 1500/1900 Ft)

Végül váltsunk léptéket, és nézzünk el a kis klubokból Budapest legnagyobb fedett koncerthelyszínére, a Sportarénába is, ahol Szörényi Levente koncertezik Hattyúdal címmel. A magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja a monstre buli keretében teljes karrierjén végigtekint: az első felvonásban szólólemezeiről és a Fonográf albumairól játszik dalokat, a másodikban rockoperáit idézi meg, a fináléban pedig természetesen az Illés életművéből szemezget. (Belépő: 10 900-25 000 Ft)

December 29., szerda

Noha még csak két napon vagyunk túl, voltak már lemezbemutató és karrierösszegző koncertek, valamint különleges események és mezei jó bulik is a repertoárban – visszatérő buli ellenben még nem akadt. Nosza hát: a Harcsa Veronika kilépése után rövid időre többé-kevésbé feloszlott Erik Sumo Bandnek köszönhetően ezt is pipálhatjuk az A38-on, és a hattagú formáció mellett még a Qualitons fellépését, valamint az Amorf Lovagok négyszámos minikoncertjét is élvezhetjük. (Belépő: 2000/2400 Ft)
Vagy elnézhetünk a West Balkánba is csörögni egyet, merthogy ott meg a szokásos szilveszterkörnyéki New York Ska-Jazz Ensemble buli zajlik majd ugyanekkor. A Magyarországra évente visszatérő amerikai banda mellett természetesen a külföldi ska-csapatok állandó hazai alkalmi partnere, a PASO is színre lép, úgyhogy sok alvásra erre a napon se nagyon készülhet az egyszeri zenerajongó. (Belépő 2500-2900)

December 30., csütörtök

És persze marad buli még a célegyenesbe is: a Corvintetőn példának okáért két népszerű fiatal rockbanda, az egyenesebb vonalú zenét játszó Óriás és a csavarosabb, progos vonalon mozgó Turbo áll majd a színpadon. Ez már önmagában sem rossz párosítás, de még hab is kerül a tortára: a bulit DJ Rabbi Williams vezeti át az éjszakába. (Belépő: 900 Ft)

Nemcsak a húszéveseké azonban a világ: ahogy az már lenni szokott, a tágan értelmezett rockműfaj egyik nagy hazai veteránja, Demjén Ferenc szintén ezen a napon int búcsút az óévnek nagy nyilvánosság előtt. A Sportarénában megrendezésre kerülő buli azonban nem kizárólag előszilveszteri múltidéző összejövetel lesz, hanem az énekes új, Így fogadj el igazán című lemezének bemutatója is, más szóval randizik egyet a tegnap és a ma a holnap küszében. (Belépő: 8900-13 900 Ft) Aztán pedig kezdődik a jövő, de ez már egy másik történet. Mondhatni, to be continued…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik