Kultúra

40 millió forintot ér Mozart egy kézírásos kottája

A kétoldalas kézirat, amelyet Mozart 1783-ban készített, Johann Michael Haydn (1737-1806) salzburgi zeneszerző D-dúr szimfóniája fináléjának kottája.

A Nemzetközi Mozarteum Alapítvány az értékes dokumentumot 145 ezer euróért (39,9 millió forintért) szerezte meg a Sotheby’s aukciósház egyik árverésén.

Ulrich Leisinger, a Mozarteum Alapítvány tudományos vezetője számára különös jelentőséggel bír a kézirat, mivel “ez is nyilvánvalóvá teszi, hogy Mozart Bécsbe való költözése után sem szakította meg a kapcsolatot szülővárosával. Mindig is érdeklődött a salzburgi zenei események iránt, amelyek saját munkáját is motiválták és felfrissítették”.

A kézirat legutóbbi tulajdonosa a londoni Royal College of Organists volt, amely 1914 óta őrizte a dokumentumot. Az alapítvány az értékes szerzeményt valószínűleg a 2011-es Mozart-héten mutatja be először.

Mozart fiatalabb fia, Franz Xaver (1791-1844) az apja kézirataiból álló mintegy hatvandarabos gyűjteményét eredetileg is a Mozarteum Alapítvány 1841-ben alapított elődjére hagyta. Azt azonban, hogy a kézirat miért nem került már akkor az alapítvány tulajdonába, már nem lehet kinyomozni. Valószínűleg Mozart fia még életében apja egyik csodálójának ajándékozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik