Kultúra

Regényt írt Pasolini édesanyja

Irodalmi meglepetésnek számít Olaszországban, hogy családregény jelent meg Pier Paolo Pasolini filmrendező édesanyjának tollából. Susanna Colussi műve harminc évig feküdt egy fiókban.

Az egykori tanítónő 90 évesen, 1981 februárjában hunyt el hat évvel fia rejtélyes meggyilkolása után. Colussi huszonegy füzetet írt tele sűrű kézírással, ezeket lakása egyik fiókos szekrénye őrizte évtizedeken át.

A füzetekbe írt családregényt Pasolini unokatestvére és egyetlen örököse, a rendező filmjeiben is fel-feltűnő Graziella Chiarcossi találta meg, és Il film dei miei ricordi (Emlékeim filmje) címmel, az Archinto kiadó jelentette meg. A történetet Susanna Colussi az ötvenes években kezdte el írni, amikor már Pier Paolóval a római Monteverde negyedben élt, és a hetvenes évek elején fejezte be.

Mint azt Chiarcossi a könyv bevezetőjében írja, Susanna nem kötötte fia orrára, min dolgozik, Pasolini azonban ismerte édesanyja irodalmi tehetségét. Colussi regényének epizódjai Pasolini La meglio gioventu (1954) című művének oldalait idézik. A regény Susanna Colussi szülőfalujában, a Friuliban található Casarsa della Deliziában játszódik, ott, ahová Pier Paolo hétéves korában a Pasolini család is költözött.

Az apró települést, amely később a családi vakációk helyszíne volt, maguk a Colussi-ősök alapították, akik generációkon át élték le itt az életüket, róluk szól Pasolini édesanyjának regénye. “Tud mesélni, ismeri a narráció ritmusát, a villámgyors portréfestésben és a párbeszédben is tehetséges….Susanna ezzel a könyvvel megérdemli, hogy kilépjen fia árnyékából” – írta a regényről Corriere della Sera napilap könyvkritikusa, Paolo Di Stefano.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik