Kultúra

Kubának saját Wikipédiája lett

A Wikipédiára emlékeztető online enciklopédiát hozott létre Kuba. Az EcuRed a havannai vezetés nézeteinek megfelelően mutatja be a világot és a történelmet.

Az Egyesült Államok például “korunk birodalmaként” és “minden idők legerősebb országaként” szerepel a megfelelő szócikkben.

Az EcuRed “tudásterjesztő” portálon a felhasználók maguk is módosíthatják a szócikkeket, de csak az EcuRed illetékeseinek előzetes jóváhagyásával.

“A portál alapelve a tudás felhalmozása és bővítése, demokratizálása. Nem haszonelven működik, a gyarmatosítás ellenzőjének objektív nézőpontját képviseli” – szögezik le a szerkesztők.

Ez a gyakorlatban jól követhető az Egyesült Államokról szóló fejezetben. Megtudni belőle, hogy Washington üzleti érdekeit és monopóliumra való törekvését szem előtt tartva “erővel ragadott el területeket és természeti kincseket más országoktól. A bolygónkon termelt energia 25 százalékát fogyasztja el, és gazdagsága ellenére lakosságának több mint egyharmada nem rendelkezik egészségbiztosítással”.

Az amerikai-kubai kapcsolatokról többek között az olvasható, hogy az amerikai vezetők régtől fogva úgy tekintenek Kubára, mint “csodálatos gyümölcsre, amely előbb-utóbb az ölükbe hullik”.

Az EcuRedben részletes életrajz olvasható Fidel Castróról, amelyben a szerzők megemlítik azt is, hogy mivel foglalkozik ma, miután betegsége miatt át 2006-ban át kellett adnia az ország vezetését öccsének, Raul Castrónak. “Ma ír, és részt vesz az eszmék világméretű harcában. Erkölcsi tekintélyével befolyásolja a Forradalom fontos stratégiai döntéseit” – közli a portál.

Raul Castróról, aki hivatalosan 2008-ban vette át bátyjától az elnöki tisztséget, az oldal látogatói a következő meghatározást olvashatják: “Forradalmi harcos, politikai vezető, államférfi és katonai parancsnok, aki komoly hozzájárulást nyújtott azokhoz a küzdelmekhez, amelyeket a kubai nép folytatott szuverenitása és függetlensége védelmében”.

A Raul Castro által a szocialista modell korszerűsítésére idén bevezetett gazdasági reformokról, amelyekről vitát nyitottak a hatóságok, még nem tesz említést az EcuRed.

A 11,2 millió lakosú Karib-tengeri szigetországban mintegy 1,6 millió személynek van internet-hozzáférése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik