Kultúra

Egész héten ünnepelünk – heti koncertajánló

Ünnep ünnep hátán: a hét elején csak úgy simán a zenét köszöntjük, azt követően három születésnapos együttest, végül pedig jönnek a karácsonyi bulik.

A ZENE ÉJJELE
Dürer-kert, Gödör, West Balkán Presszó, A38 Hajó, december 21. 20h

December 21-én éppen félúton vagyunk a 2010-es és a 2011-es Zene Ünnepe között, és ennek örömére négy budapesti klub az európai mintát követve összefogott, hogy télen is megünnepeljék pár ingyenes koncerttel azt, amit amúgy egész évben ünnepelnek. Az A38-on a szerb Naked és Horgas Eszter, a Gödörben a Jambalaya és az Ez a Divat, a Dürerben a Magashegyi Underground, a Vasárnapi gyerekek és a Cabaret Medrano, a West-Balkánban pedig az Intim Torna Illegál és a Corruptivo Collectivo zenél.

Belépő: ingyenes

29 ÉVES A KFT
A38 Hajó, december 22. 20:30

Karácsony előtt újabb születésnap-hullám söpör végig a hazai könnyűzenei életen: két nap alatt három zenekar is évfordulót ünnepel. Az egyik a KFT lesz, akik jövőre húzzák be a harmadik ikszet, és ennek örömére idén megülik a 29. születésnapjukat. A magyar alternatív zene egyik élcsapatának számító, de Afrika- és Balatoni nyár-kaliberű slágereket is magáénak tudó csapat ebben az évben már jó 100 ezer embernek zenélt élőben, de Budapesten most először lép fel önállóan, és a koncert több szempontból is különleges lesz: a klubhangulat a korai időket idézi, a műsorban kevésbé ismert számok is szerepelnek, a VIP-jegyet váltók pedig együtt is vacsorázhatnak és bulizhatnak a zenekarral.

Belépő: 3000 Ft, vacsorával 15 000 Ft
KFT a MySpace-en

30 ÉVES A MAKÁM & KOLINDA
Millenáris Teátrum, december 22. 20h

Az 1980-ban a Kolinda és a C.S.Ö. tagjaiból alakult Makám & Kolinda csak négy évig létezett, de ennyi idő is elég volt hozzá, hogy a Kárpát-medence és Észak-India zenéjét a kortárs dzsesszel keverő dalai világhírűvé váljanak. A zenekar a maga idejében Kanadától Indiáig mindenfelé nagy sikerrel koncertezett, most azonban csak itt, Budapesten, csak nekünk állnak össze újra annak alkalmából, hogy éppen 30 éve indultak világhódító útjukra.

Belépő: 2000-2500 Ft

22 ÉVES AZ ÜLLŐI ÚTI FUCK
A38 Hajó, december 23. 21h

Harmadik ünnep előtti ünnepeltünk szintén az A38-on tartja a zsúrját, és annyiban hasonlít is az előző nap ugyanott fellépő KFT-re, hogy az alternatív rock képviselői közé szokás sorolni, de beköszönt a mainstreambe is. Ettől eltekintve azonban az Üllői Úti Fuck egy meglehetősen öntörvényű együttes, és ha valamiért, hát éppen ezért lehet nagyon szeretni idestova 22 éve. A születésnapi koncerten az előzenekar a Népi Papa és a Haverok lesz.

Belépő: elővételben 1000, a koncert napján 1500 Ft
Üllői Úti Fuck a MySpace-en


THE SHOW MUST GO ON: QUEEN TRIBUTE KONCERT-SHOW
Papp László Budapest Sportaréna, december 25. 20h

Rég nem titok, hogy a megszűnt sztárzenekarok dicsőségének musical-szerű felelevenítésére vevő a nép, és immár az is biztos, hogy effajta produkciókat nem csak importálni tudunk. A december 25-én a Sportaréna színpadán látható Queen-tribute előadás teljes egészében magyar produkció, hazai rendezővel, koreográfussal, kísérőzenekarral és szereplőkkel (köztük Kovács Áronnal, Tabáni Istvánnal és Koós Rékával), és a hírek szerint méltó módon idézi meg Freddy Mercuryék sikerekben gazdag karrierjét.

Belépő: 3500-11 000 Ft

A BUDAPEST BÁR KARÁCSONYI KLUBESTJE
A38 Hajó, december 26. 18h

Alapvetően annyiról van szó, hogy a Budapest Bár tart egy karácsonyi koncertet a hajón, és ez már önmagában is jelentős eseménynek számít. Ezúttal azonban még némi karácsonyi körítés is jár a rendezvény mellé annak, aki úgy óhajtja: késő délutántól táncórával kezdődik, majd vacsorával folytatódik a program, a koncert után pedig jókora parti keretében kulminál, hogy még véletlenül se tűnjön hétköznapinak az ünnepnap.

Belépő: a koncertre elővételben 3900, a fellépés napján 4500, vacsorával csak elővételben 9000 Ft.
Budapest Bár a MySpace-en

NAGY KARÁCSONY PUNK ÜNNEP
Dürer-kert, december 26. 18:30

Hogy hogyan jön össze a kannás bor meg a Jingle Bells, azon fenn lehet akadni, de ne legyünk ennyire naivak: karácsonyi punkbulik régóta vannak, és még sokáig lesznek is. Az idei nagy összejövetel helyszíne a Dürer-kert, fellépői pedig nagyrészt jól bejáratott nevek (Hétköznapi Csalódások, Prosectura, Konflikt, Rózsaszín Pitbull, Barackca, Yellow Spots, Ska-Pécs, Fegyelmező Részleg), szóval még az ünnephez illő családias hangulat is garantált – csak épp lesz majd egy kis baráti pogó is.

Belépő: 2490 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik