Kultúra

Teljesen árva lett a Rózsaszín párduc

88 éves korában meghalt a Rózsaszín párduc-filmek rendezője, Blake Edwards.

Edwards harmadik generációs filmes volt. Nagyapja J. Gordon Edwards a némafilmek korának volt neves rendezője, apja, Jack McEdwards – ez a család valódi neve – ismert segédrendező és gyártásvezető volt.

Blake Edwards olyan filmcsillagokkal dolgozott együtt, mint Jack Lemmon, Audrey Hepburn, Tony Curtis, Peter Sellers, Dudley Moore, Lee Remick, vagy Julie Anrews, akivel 42 éven át élt házasságban.

Noha számos filmje “örökzöld” lett, Blake Edwardsot “csak” kétszer jelölték Oscar-díjra. Először 1982-ben a Viktor/Viktória forgatókönyvéért, másodszor pedig 1983-ban, A nőimádó alapsztorijáért. Az aranyszobrocskát a filmakadémia 2004-ben ítélte meg életművéért.

Edwards azután is életben szerette volna tartani a Rózsaszín párduc-sorozatot, hogy a főszereplő, Peter Sellers 1980-ban meghalt. A négy kísérlet közül azonban egyik sem volt túlzottan sikeres, pedig a 2006-ban és a 2009-ben készített remake-ben Steve Martin játszotta Clouseau felügyelő szerepét.

Blake Edwards a film mellett a festészetben és a bronzszobrászatban is kipróbálta magát. Életének két utolsó évében tolószékbe kényszerült, ami hozzájárulhatott tüdőgyulladásának kialakulásához.

Edwards és Julie Andrews 1968-ban kelt egybe. Kettőjüknek addigra már három gyereke volt az előző házasságokból. Közös utóduk nem született, de két vietnami árvát örökbe fogadtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik