Kultúra

“Építészeti Stradivari” Pécsett

A Kodály Központ, Pécs új kulturális központja 11 ezer négyzetméteren, 6 milliárd forintból épült fel.

A csütörtökön átadott konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne lett, amely otthont ad a Pannon Filharmonikusok zenekarnak is.

Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, és a múlt héten Pécsett járt Maxim Vengerov, a hangversenyterem első nyilvános koncertjén közreműködő világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték.

Az átadón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt mondta, a baranyai megyeszékhelynek jó esélye van arra, hogy immár autópálya-összeköttetéssel, repülőtérrel a kulturális fesztiválok, vásárok és konferenciák regionális központja legyen.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere megjegyezte, hogy “Maxim Vengerov, a múlt héten Pécsen fellépett világhírű hegedűművész az intézményt egy építészeti Stradivarihoz hasonlította”. Páva Zsolt úgy gondolja, hogy a Kodály Központ az idei kulturális fővárosok legimpozánsabb beruházása.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitó idején derült ki, hogy a központ két éven belül egy orgonával is gazdagodik. A hangszer annak a pécsi házaspárnak a felajánlása, akiknek fia a közelmúltban belehalt a vakbélműtéte után kialakult szövődményekbe. Scheffer Ferenc, az orgonát felajánló vállalkozó azt mondta, hogy amit egyetlen gyermekük örökölt volna, most a koncertközpontnak adják.

A Kodály Központba eredetileg terveztek orgonát, de az pénzhiány miatt nem épült volna meg.

Az ünnepségen és az azt kísérő koncerten a névadó özvegye, Kodályné Péczely Sarolta is jelen volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik