Kultúra

Ne vegyék el a Nemzeti Kulturális Alap bevételeit

A fideszes L. Simon László törvényjavaslata szerint a költségvetés nem vonhatná el az NKA bevételeit és év végi maradványait.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfőn általános vitára alkalmasnak tartotta.

Az azt beterjesztő L. Simon László azt szeretné, ha a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – a működését biztosító játékadó-bevételeken túl – költségvetési támogatásokat is fogadhatna. Ha az NKA bevételeit, év végi maradványpénzeit nem lehetne elvonni, az a szervezet alapszerű működését garantálná. A javaslat szerint ezentúl társasházak is pályázhatnának az NKA-tól műemlék-felújításra.

L. Simon László szerint a javaslat a kulturális szféra évtizedes jogos igényét elégíti ki azzal, hogy lehetővé teszi a maradványösszegek felhasználását.

Hiller István (MSZP) főbb céljaiban támogathatónak tartotta a javaslatot és emlékeztetett, hogy az NKA 2010-ben financiális okokból nem írt ki elegendő pályázatot, így fontos a maradványösszegek felhasználhatóságának biztosítása. A szocialista képviselő ugyanakkor feltette a kérdést: miért van szükség egy 800 millió forintos filmtámogatási keretre az NKA-n belül, ezt a forrást miért nem a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz rendeli a költségvetés? Válaszában L. Simon László helyesnek nevezte, hogy az NKA-n belül is létrejöjjön egy filmtámogatásai alap.

Karácsony Gergely (LMP) a törvényjavaslat céljaival egyetértve a jogszabály azon bekezdését kifogásolta, amely kimondja, hogy az NKA-hoz érkező költségvetési támogatás felhasználását a miniszter szabályozhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik