Kultúra

Két új látványtárral bővül a Móra Múzeum

Több mint háromszáz négyzetméternyi kiállítótérrel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum főépülete.

Az 53,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás során látványtárrá alakítják a néprajzi és természettudományi raktárt – jelentették be kedden a dél-alföldi városban.

Gaskó Béla, az intézmény általános igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint az egyenként mintegy kétezer műtárgy bemutatására alkalmas speciális kiállítóterek várhatóan egy év alatt, 2011 december közepére készülnek el.

A látványtárak célja, hogy a múzeumban felhalmozott természettudományos és néprajzi anyag segítségével közelebb hozzák az embereket a természeti értékekhez és a természetre alapozó népi kultúrához. A látványtárak előzetes bejelentkezéssel, ingyen lesznek látogathatók.

A természettudományi tárban emlősállatokat és madarakat, legfőképen védett állatokat mutatnak majd be.

Bárkányi Ildikó, a néprajzi osztály vezetője kiemelte: a néprajzi anyag jelentős részét a textilek adják, több mint négyezer háztartási textilt és viseleti darabot őriz ugyanis a múzeum. A látványtárban mintegy negyven üvegezett, ledes megvilágítású fémszekrényben láthat majd válogatást ebből a közönség.

A látogatók számos olyan tárggyal is találkozhatnak majd, amely a tavasszal lebontott néprajzi kiállítás része volt. A textilek mellett festett bútorok, kerámiaedények, szakrális tárgyak, hímzések kerülnek a tárlókba. Az érdeklődők az életmódra, mesterségekre jellemző tárgyakat is láthatnak majd, de lesznek az állattartáshoz, a földműveléshez, a háztartáshoz és a népi szokásokhoz kapcsolódó összeállítások, valamint bemutatkozik a múzeum lábbeli gyűjteménye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik