Kultúra

Megsuhint az öröklét – heti koncertajánló

Stefan Hantel balkáni technót nyomat, Ákos jótékonysági koncertet ad, a Vágtázó Csodaszarvas új lemezt rögzít a héten.

TIAMAT (S)
Dürer-kert, december 14. 19h

A svéd Tiamat játszott már doom-death metalt, pszichedelikus rockot, és foglalkozott az elektronikus zenével meg a gót rockkal is, de a kaméleon-attitűd dacára egy elég konzekvens rock and roll zenekarról beszélünk, amelynek extraszuggesztív frontembere és rengeteg borongós hangulatú slágere van. Ekképpen pedig mind a hallani-, mind a látnivaló tekintetében meglehetősen sokat tud nyújtani, és ez pont elég is ahhoz, hogy még egy zimankós keddi napon is elzarándokoljon miatta a Dürer-kertig az ember.

Belépő: elővételben 4000, a koncert napján 5000 Ft
Tiamat a MySpace-en


SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR (D)
A38 Hajó, december 15. 21h

Stefan Hantel meglehetősen rendhagyó módon a techno irányából kezdett közelíteni a balkáni zenék felé. Az ötlet mindenesetre jó volt, mert a délszláv világzenének is érdekes csavart adott ily módon, és saját karrierjét is felpörgette, lévén hogy átlag-DJ-ből világsztár lett, aki ma már Oscar-díjra jelölt filmek zenéjét jegyzi, és teltházaknak csapatja mindenfelé a bandájával az elektronikus mulatóst. Hazánkba új lemezével tér vissza, amely a zseniális Planet Paprika címre hallgat.

Belépő: elővételben 2500, a koncert napján 3000 Ft
Shantel & Bucovina Club Orkestar a MySpace-en

CIPŐSDOBOZ-KONCERT 2010: ÁKOS
Papp László Budapest Sportaréna, december 16.

Egy karácsonyi Ákos-koncert a Sportarénában eleve nagy dolog, de ez most még annál is nagyobb lesz: egyrészt itt fejeződik be a zenész Szindbád-turnéja, másrészt ez lesz az idei Cipősdoboz-koncert, amelyre belépőt a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványnak juttatott adományért cserébe lehet igényelni. A bevételekből a nehéz körülmények között élő hazai és határon túli gyerekeket, köztük Böjthe Csaba ferences-rendi testvér árváit, valamint az árvíz- és vörösiszap-károsultakat támogatják.

Meghívót a 3000 forintot elérő adományt juttatók igényelhetnek.
Bővebb információ a rendezvény honlapján.

VÁGTÁZÓ CSODASZARVAS
A38 Hajó, december 17. 19h

„Valahonnan ellenállhatatlan vágy ébred, hogy belehajítsd magad a végtelenbe, az élet sűrűjébe, és ott röpülsz az élet egeket hasító hegységei fölött testet öltött, mindenható akaratként. Az öröklét megsuhint, a tér- és időérzékelés teljesen megváltozik a koncert alatt” – ígéri a Vágtázó Csodaszarvas december 17-i fellépése kapcsán, ahol a Grandpierre Attila vezette akusztikus sámánpunk zenekar harmadik, Örvénylő mindenség című lemezét készül rögzíteni. És a Vágtázó Életerő mellett ők az egyetlenek, akiknek mindezt el is hisszük.

Belépő: elővételben 2600, a koncert napján 3000 Ft
Vágtázó Csodaszarvas a MySpace-en

DAS EFX (USA)
A38 Hajó, december 17. 23h

Az A38 éles váltás után még egy bulit lebonyolít ezen a péntek estén, és ha az előbbinek Örvénylő mindenség volt a címe, akkor ennek mondjuk Centrifugázó nyelvek lehetne a mottója, a fellépő ugyanis a virginiai hiphopduó, a Das EFX lesz, amelynek két tagja nem ismer sebességlimitet a szövegelésben. Nem mellesleg pedig ők hozták össze Ice Cube-bal a Check Yo Self című szám remixét, amelynek refrénjében („Chiggedy-check yo self before you wriggedy-wreck yo self”) megszületett a hiphop egyik legjellegzetesebb nyelvi eszköze, az “igidizés”. Egyszóval nincs jobb szó, de ez esetben nem is kell: legendák jönnek a hajóra.

Belépő: elővételben 2700, a koncert napján 3200 Ft
Das EFX a MySpace-en


TANKCSAPDA
SYMA Csarnok, december 18. 21h

Há’ naná. Jó 15 éve már, hogy nem múlik el a karácsony előtti hét budapesti Tankcsapda-koncert nélkül, és természetesen most is ünnepelnek egyet a fővárosban Lukácsék. A tavalyi jubileumi lázhoz képest az idei év akár csendesnek is nevezhető a zenekar történetében, de azért így is belefért többek között a születésnapi koncertről készült DVD bearanyozódása és egy koncert a Párizsi Nagyáruház tetején. A SYMA-csarnokos buli pedig biztos nagyot fog szólni, ahogy az már csak lenni szokott.

Belépő: 3990 Ft
Tankcsapda a MySpace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik