Kultúra

50 éve fut a brit szappanopera

Több mint 7500 epizód után érkezett el az 50. születésnapjához a naponta tízmilliós nézettséget hozó Coronation Street.

Az ITV csatorna sorozata egy kitalált észak-angliai helyszínen játszódik (Weatherfieldben), szereplői pedig az ott élő hétköznapi emberek.

A Coronation Street 1960. december 9-én, még fekete-fehérben indult. A történetek hátterét adó téglaházas, macskaköves utca és a Nagy-Britanniában már fogalomnak számító Rovers Return kocsma valóságban Manchester Salford nevű munkásnegyedében található.

A sokféle embertípust (a jóságos özvegyet, szépfiút, alkoholistát, bajbajutott munkanélkülit stb.) megjelenítő szappanoperát legtöbben csak Corrie néven említik, és az amerikai As The World Turns 2010. szeptemberi befejeződésével ez lett a világ legrégebbi, jelenleg is futó tévésorozata. A leghosszabb ideig, 57 éven át a 2007-ben véget ért Guiding Lightot láthatták a sorozatok rajongói.

A Coronation Streetben szerepel a leghosszabb életű sorozathős, William Roache, aki már az első epizódban is játszott, s a sorozatban diákként kezdte, majd újságíró, később munkanélküli lett, ma pedig nyugdíjast alakít.

Az évfordulót emlékezetessé tették a producerek: a múlt hét elején sugárzott epizód során a közeli hídról egy villamos zuhant a helyszínként szolgáló házakra. A brit sajtó már hetekkel, hónapokkal korábban írt a sorozatot érintő nagy fordulatról, így több mint 14 és fél millió néző követte lélegzetét visszafojtva a drámát, amelynek során több kedvelt szereplő élete is veszélybe került, és végül csak csütörtökön, az ötvenedik évforduló alkalmából rendezett ünnepi adáson derült ki, ki élte túl a katasztrófát a szappanopera hősei közül.

A Coronation Street heti öt alkalommal sorra kerülő, egyenként félórás epizódjainak átlag 10 millió nézője van. Ehhez hasonló sikerrel csak a BBC rivális szappanoperája, az Eastenders dicsekedhet, bár csak fele olyan idős: februárban ünnepelte 25. születésnapját.

Az említett villamosbaleset előzetese:

AJÁNLOTT LINK:
A Coronation Street nem szarral gurigázik (comment:blog)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik