Kultúra

December 15-től a mozikban az Üvegtigris 3.

Egy nappal korábban, már szerdától vetítik a hazai mozik az új részt.

“Lalinak végre olyan története kerekedett, amit az unokáinak is elmesélhet” – mondta Rudolf Péter az Üvegtigris 3. rendezője és főszereplője a film sajtóbemutatóján. A 100 perces játékfilmet a tervezett időpontnál egy nappal korábban, szerdán vetítik először a magyar mozikban.

Az Üvegtigris 3-ban a régi gárda mellett (Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó, Csuja Imre) új színészek is feltűnnek, Kamarás Iván játssza például a budapesti sztárügyvédet. A női szerepeket Szabó Erika, Pikali Gerda és Ruttkay Laura alakítja. A forgatókönyvet Búss Gábor Olivér írta Hársing Hilda dramaturggal és Rudolf Péterrel. Az operatőr Kapitány Iván volt.

Rudolf Péter a film vetítése után adott interjúban kiemelte: számos ötletük volt a lakókocsis büfés történetének folytatására. “Ha egymásra tenném a megírt változatokat, amelyek az elmúlt tizenkét évben születtek, bőven másfél méter magas kupac jönne létre” – jegyezte meg.

A rendező kitért arra, hogy az új történet kitalálásakor meg kellett őrizni azokat a hangulatokat, amelyekért a nézők az első két részt megszerették.

“El kellett kanyarodni az előző részektől, de úgy, hogy az ne egy másik világba, életérzésbe vezessen. A filmben Lali, a vendéglős meghozza élete nagy döntését: mindent maga mögött hagy” – fejtette ki a rendező. Rudolf Péter szerint sokkal szerethetőbbek lettek a figurák, amelyek ezúttal idegen közegbe kerülnek, ettől zavartabbak, sérülékenyebbek lesznek.

A készítők a filmben nem akarják eltitkolni az első rész óta eltelt mintegy tíz évet, inkább “megpróbáljuk saját öregedésünket szelíd szeretettel felmutatni”. Rudolf Péter egyelőre nem gondolkodik az újabb folytatás lehetőségében. Azt mondta, ha a közeljövőben lesz módja filmet készíteni, az biztosan nem az Üvegtigris lesz.

“Az Üvegtigris brand lett, kultfilm. A szponzorpénzek az egyharmadát teszik ki a teljes költségvetésnek, ami nagyon jó arány” – tette hozzá Kovács Gábor. A producer szerint olyan szempontból jót tett a filmnek az egyéves csúszás, hogy azt a forgatókönyv csiszolására fordították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik