Kultúra

Red [filmpremier]

Fedezékbe! Akcióban a különlegesen veszélyes nyugdíjasok, Bruce Willisszel az élen.

Miért is kéne 55-60 éves kor fölött lemondani az életről? Annyi izgalmas élményt tartogathat még minden egyes nap. Pláne, ha az ember a CIA csúcsügynöke volt. Frank Moses (Willis) otthon malmozik, próbálja rávenni magát, hogy randevúra hívja a nyugdíjfolyósítóból ismert Sarah-t (Mary-Louise Parker – Spangli). A nő az egyetlen, akivel legalább telefonon beszél néha.

Ám mielőtt összejönne a találka, egy kivégzőosztagot küldenek Frankre. A régi rutin nem hagyja cserben, felülkerekedik a helyzeten, és egykori szuperkém csapatát összegyűjtve elindul kideríteni, mire föl a nagy likvidálhatnék. Csak nem a nyugdíját akarják? Az eseményekbe belecsöppenő, dögös Sarah pedig, mivel nincs más választása, velük tart.

Kifejezetten szórakoztató ez a geronto-akcióvígjáték, melyben Willis Morgan Freeman, John Malkovich és a csodálatos Helen Mirren társaságában bizonyít. Főleg az Erzsébet királynő megformálásáért Oscar-díjat kapott színésznő kezében áll jól a géppuska. De ha nincs más, egy retikül is megteszi, halálos eleganciával és nőiességgel likvidálja a rosszfiúkat.

Freeman szokás szerint laza, még az afrikai diktátor jelmeze is jól áll neki; Malkovich zakkant figurája sem új, Willis pedig még mindig a legférfiasabb macsó a flaszteron. Illenek is egymáshoz a Spangli-sorozat háromgyerekes, marihuána-díler Nancyjeként megismert, 45 évesen is bombázó Mary-Louise Parkerrel. Hálás szerepet írtak nekik, melyik korosodó színész ne szeretne ilyen potens figurák bőrébe bújni?

A sztori tétje tulajdonképpen nem a túlélés – az csak a színes csomagolás tűzijátékkal-, hanem hogy feloldható-e a magány az öregkorban, van-e esély a szerelemre, boldogságra, szexre. És a film a lehető leghatározottabban állítja, hogy igen! Hajrá, Kovács néni!

Red – színes, szinkronizált, amerikai akció-vígjáték. 2010. Rendezte: Robert Schwentke. Szereplők: Bruce Willis (Frank Moses), Mary-Louise Parker (Sarah), Morgan Freeman (Joe Matheson), John Malkovich (Marvin Boggs), Helen Mirren (Victoria), Karl Urban (William Cooper), Michelle Nolden (Michelle Cooper), Brian Cox (Ivan Simanov), Richard Dreyfuss (Alexander Dunning), Julian McMahon (Stanton alelnök), Ernest Borgnine (Henry). 111 perc. Forgalmazó: Palace Pictures.

Hazai bemutató: december 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik