Kultúra

Call Girl [filmpremier]

Realista, néha thrillerbe hajló szlovén dráma egy egyetemistáról, aki örömlánynak állt.

A 23 éves, Ljubljanában élő Aleksandra az egyetem mellett „dolgozik”: szexuális szolgáltatásból gyűjt pénzt új lakása törlesztőrészleteire. Hétvégenként hazajár apjához egy közeli kisvárosba, aki imádja lányát, és mit sem tud titkos életéről.

A film felütéseként a fekete hajú, karikás szemű lány belép egy hotelszobába, az ötvenes, termetes kuncsaft azonban túl sok Viagrát szed be, és szívrohamot kap. A szexhirdetésekben Slovenka kódnevet használó lány értesíti a mentőket, majd elszelel. A férfiről kiderül, hogy az Európai Parlament képviselője volt, a lányt keresni kezdi a rendőrség. És ha ez nem lenne elég, volt szeretője állandóan zaklatja, két strici üldözi és tanárát is meg kéne győznie, hogy engedje vizsgázni.

Damjan Kozole drámája erőteljes realizmussal rajzolja meg a jelenkor szlovén társadalmát néhány figura portréján keresztül. Jellegzetesen közép-európai helyeket, arcokat, képeket mutat be minimalizált kameramunkával. A témából adódó konfliktushelyzeteket, szexjeleneteket és erőszakot viszonylag nyersen, de nem bántóan ábrázolja.

Időnként thrillerbe fordul át a történet, az erkélyen vallatós jelenet láttán a néző gyomra összeugrik, de a feszültség később leül. Az érzések nélküli, célra tartó, sápadt Aleksandra szemeibe csak akkor költözik fény, amikor apja tükörtojását eszi, vagy a rockbandája fellépésén nézi az öreget, ahogy Lou Reed-et énekel.

A számos, egyértelmű tragédiával végződő prostituált-történet után most itt egy film, melynek gyenge pontjai ellenére elgondolkodtató a vége. Ott az esély, hogy az egyirányú utcának tűnő helyzetből a lány kihátráljon, és visszatérjen a normális életbe. Persze mindezt a közép-európai valóság keretein belül. Talán.

Slovenka – színes, feliratos, szlovén-német-szerb-horvát-boszniai filmdráma. 2009. Rendezte: Damjan Kozole. Szereplők: Nina Ivanišin (Aleksandra), Peter Musevski (Edo), Primož Pirnat (Zdravko), Marusa Kink (Vesna / Aleksandra barátja), Uros Furst (Gregor). 90 perc. Forgalmazó: Odeon.

Hazai bemutató: december 9.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik