Kultúra

Ingyenes bulik hétvégéje – heti koncertajánló

A hét eleje az északi jazz-zenészeké, a hétvége pedig az ingyenes buliké. Koncert- és partimenü a következő hét napra.

JAN GARBAREK (N)
Budapest, Művészetek Palotája, december 6. 19:30
Debrecen, Kölcsey Központ, december 7. 19h

A szigorú tekintetéről és lágy dallamairól ismert szaxofonista, Jan Garbarek gyakori vendége hazánknak, de megunni nem lehet. Többek között azért sem, mert különböző produkciókkal érkezik hozzánk: tavaly például a Hilliard Ensemble-lel karöltve középkori zenékre épülő műsorát adta elő, most pedig saját csapatával jön, amelyhez a híres indiai dobos, Trilok Gurtu is csatlakozik. A budapesti koncertre már csak a kapunyitás előtt korlátozott számban kiadott diákbelépőkkel van esély bejutni, de aki lemarad, másnap Debrecenben még pótolhat.

Belépő: Budapestre csak diákjegyek, a debreceni koncertre 5900-6900 Ft
Jan Garbarek a MySpace-en

FINNTROLL (FIN), SAMAEL (CH)
Club 202, december 6. 17h

A Metálmikulás idán a Club 202-vé átkeresztelkedett Wigwam kéményén keresztül érkezik Magyarországra: hétfő este öt zenekar lép fel a klubban a világ öt tájáról, és öt órán keresztül darálnak. A főszereplő a metál mulatósvonulatának vezető képviselője, a Finntroll, közvetlenül előtte a black metal és az elektronikus zene érdekes keverékét játszó svájci Samael és a black metalt gótikus elemekkel elegyítő görög Rotting Christ lép fel, a két előzenekar pedig végképp egzotikussá teszi a felhozatalt, ugyanis a Metsatöll Észtországból, a Nothnegal pedig a Maldív-szigetekről érkezik.

Belépő: elővételben 4990, a koncert napján 5990 Ft
Finntroll a MySpace-en
Samael a MySpace-en

THE THING (S/N)
A38 Hajó, december 7. 20h

A hét eleje az északi jazz-zenészeké: Jan Garbarek mellett a svéd-norvég The Thing is hazánkba érkezik. Ez a trió azonban egyáltalán nem lágy dallamokban utazik, hanem épp ellenkezőleg: brutális, rockos free jazzben, amihez az egész mezőny egyik legjobb dobosa, Paal Nilssen-Love szolgáltatja az alapokat, a vérmes szaxofonista, Mats Gustaffson a dallamokat és antidallamokat, Ingebrigt Håker Flaten pedig a kettejük játékát összekötő (vagy szétbontó) háborodott bőgőfutamokat. Füldugó viselése ajánlott, az ördögvillázás és a headbangelés nem tilos.

Belépő: elővételben 1000, a koncert napján 1500 Ft

WE LOVE THE NOISE
Studio, december 10.

A Noise Life akkora partit kanyarít péntekre a Hajógyári-szigetre, hogy egy levegővel felsorolni sem lehet az összes fellépőt. A prímet három house-hatalmasság, az olasz Benny Benassi és Gigi Barocco, valamint az amerikai Steve Aoki, továbbá a DJ-settel érkező Pendulum viszi, de ez még csak a töredéke annak, ami a közönségre vár, hiszen Sikztah-tól Palotaiig, Bergitől Dictatorig még csaknem tucatnyian pörgetnek majd. Ennek megfelelően további hétvégi programok tervezése a látogatóknak nem ajánlott.

Belépő: 3800 Ft
Benny Benassi a MySpace-en
Pendulum a MySpace-en
Steve Aoki a MySpace-en

LAIBACH (SI)
A38 Hajó, december 10.

Idén harmincéves a bizarr popfeldolgozásairól és provokatív imidzséről-szövegeiről ismert (de amúgy himnusz-átiratoktól a wagneri bombaszton át a színtiszta technóig sok mindent kipróbált) szlovén indusztriál alapbanda, a Laibach. Minthogy évek óta nem hagyják ki turnéikból hazánkat, természetesen jubileumi koncertkörútjuk is érinti Budapestet, és mi ennek nagyon örülünk, mert ők is az elcsépelhetetlen legjobbak közé tartoznak.

Belépő: elővételben 4000, a koncert napján 5000 Ft
Laibach a MySpace-en


MJ COLE (UK)
U26, december 11.

A UK garage meghatározó figurája, MJ Cole a stílussal együtt reneszánszát éli a grime és a dubstep hatalmas sikereinek köszönhetően, és nem is rest ezt kihasználni: a Glastonbury fesztiváltól Budapestig mindenhol fellép. Itthon ráadásul pénzbe sem kerül megnézni, mert az U26-ban egy ingyenes parti keretében lép fel. A durva heringezés persze borítékolható, de hát valamit valamiért.

Belépő: ingyenes
MJ Cole a MySpace-en

S.O.S. PARTY 5.
Dürer-kert, december 11.

A hétvége az ingyenes buliké, jut ugyanis egy díjmentes összejövetel szombatra a metálrajongóknak is: a Gorezone-stáb aznap tartja hagyományos decemberi S.O.S. partiját, amelynek keretében idén is a hazai underground tíz jeles képviselője dönget a Dürer-kert két termében. A főbb attrakciók közé a legendás hardcore-csapat, az AMD, valamint a 15 éves születésnapját két régi énekese, Simon Krisztián és Csihar Attila vendégszereplésével ünneplő Korog és a stoner/southern vonalon mozgó Stonedirt fellépése tartozik, de nemcsak rájuk érdemes figyelni, hiszen az I Divine black/death metaljától a 213 nevű zenekar Slayer-tribute-jáig csupa érdekesség a program.

Belépő: ingyenes
Részletes program

Ajánlott videó

Olvasói sztorik