Kultúra

A tévében: a Krampusz ajánlásával

Nem engedünk a nyomásnak, és nem kezdünk el mézeskalács illatú családi filmeket ajánlani, csak mert ma jött meg a Mikulás.

Mikulás napján a gyerekek és a cipőpucolószett-kereskedők a legboldogabbak, ömlik a csoki az ablakon, megérkezett a nagy puttonyos-szakállas-rénszarvasos, Józsika és Pistike megkezdi év végi rendes hízókúráját, a fogorvosok már a februári nagy rohamra készülnek.
Ezen napon lehetetlen úgy bekapcsolni a tévét, hogy legalább egy elsuhanó rénszarvasszánnal ne akadjon össze a tekintetünk, az egyik édi-bédi amerikai mikulásos filmet követi a másik, és ez így is van jól.
Ezért ma olyan műsorokat ajánlunk, melyek 1, vagy teljesen érintetlenek maradnak a Mikulás-járványtól 2, más aspektusból foglalkoznak Joulupukkival, aki vélhetőleg így csak egy virgácsot fog elhelyezni az oldalunkon.

Mondhatjuk evidenciának, hogy a jó gyerekek cipőjét rakja tele a Mikulás, de nevezhetjük a nevén is ezt az amennyire kétségbeesett, olyan szánalmas szülői próbálkozást. Ám ha a jóság, az egyszerűség, a szabadság szóba kerül ezen a napon (utóbbi kettő persze csak járulékosan), lássunk egy filmet, mely egy igazi tüneményt mutat be: egy juhászt és családját a maga keresetlenségében. Az ilyen dokumentumfilmek/játékfilmek ara nagyon jók, hogy ráébresszenek minket, milyen sok felesleges szót használunk, milyen felesleges dolgokra fecséreljük az időnket, s milyen sokszor imitáljuk csak, hogy vagyunk, létezünk. A Van gondolatom, sajátom 14:55-kor kezdődik a Duna TV-n.

Eljön az este, és az egész család Mikulás-filmet néz – ha rám hallgatnak, később, amikor a gyerek már boldogan alszik némi grillázstörmeléket csikorgatva a foga alatt, előveszik otthoni DVD-ik közül a Tapló Télapó című alkotást, Billy Bob Thornton hatalmasat alakít benne, na, abban van humor, okosság, meg némi egyéni látásmód.
Aki viszont tévét nézne, 20:40-kor álljon rá a Duna TV-re, itt a Mikulás-figura kultúrtörténete, a Szent Miklós-legenda változásait követheti végig a Mikulás legendái című filmben. S arra is fény derül, mióta él a „hagyományos” piros köpenyes-puttonyos-sityakos, pocakos, rénszarvasszános Mikulás-alapvetés. Meg fognak lepődni, annyit elárulok.

21:20-kor sem a kémény bélelését töri át a vén szakállas, hanem egy számítógép védelmi rendszerét nem más, mint Harrison Ford. Számítógéppel a történet központjában filmet forgatni hálátlan feladat, kb. olyan, mint anno portrét festeni Michael Jacksonról – mire befejezed, az idő túllépett rajta. Most épp az egykori Han Solo alakít top-hackert, igazi dörzsölt számítógép-gurut, ami oly hiteles lehet, mint amikor Jake Gyllenhaal a Bizonyítás című filmben matematikust formált meg. A zsenit terroristák kényszerítik némi anyagi jószág átutalására, amit informatikai képességeivel kell megoldania. Ám ehelyett skype-on felhívja a rendőrséget… Nos, tán a megoldás ennél egy fokkal akciódúsabb és fordulatosabb, de a Coolon vetített Tűzfal című film inkább szórakoztatónak, mint izgalmasnak ígérkezik.

Ellenben a nap felfedezése lesz 22:35-kor a Világsztár című film – nem, nem egy újabb celeb életösszegzése következik, hanem egy bizonyos Miroslav Tichý nevű fényképészt mutat be ez a cseh-német dokumentumfilm a Duna TV-n. Az 1926-ban született Tichý igazi életművész, fiatalon festőnek készült, ám a kommunista hatalomátvétel után fellázadt az ellen, hogy női modellek helyett overállos munkásokat fessen a szocreál elvárások szerint. A rendszer üldöztetései miatt is alakult ki végül is napjainkra elismert, messze földön híres művészete: a 60-as évektől kezdve többnyire mit sem sejtő női alakokat fényképezett az utcán, vagy ahol épp járt maga készített fényképezőgépeivel. A végeredmény elmosódott, rossz minőségben kinagyított fotók, melyek mintha filmekből kiragadott kockák lennének. Ma, a photosop és a használója helyett gondolkodó digitális kamerák világában ezek a képek a legemberibb gesztusok. Ezekről a pillantásoknak, szabadságdokumentumoknak, a hiba esztétikáját valló képnek is beillő fotókról is beszél Tichý ebben a filmben, akinek egyik kedves mondása amúgy a következő: „Ha híres akarsz lenni, valami olyasmit kell csinálj, amiben te vagy a legrosszabb az egész világon.” Remélhetőleg a fotós a Mikulást is le tudta kapni, ahogy épp élesben próbálja a virgácsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik