Kultúra

Cigány Filmfesztivál másodszor

Az anyagi nehézségek ellenére ismét megrendezik december 6. és 11. között, negyven játék- és dokumentumfilmmel.

Tavaly decemberben egyedülálló programsorozatot láthatott a budapesti közönség: a Cigány Filmfesztiválon mintegy negyven roma témájú filmet mutattak be.

A fesztivált idén az anyagi nehézségek ellenére újra megrendezik, december 6. és 11. között a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Napház mozi és a Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont az eseménynek.

A szervezők célja az, hogy a magyar és európai cigány kultúra bemutatása mellett a közönség – különösen a fiatalok – reális képet kapjon a hazai cigányság helyzetéről. A vetítések ingyenesek.

A filmek egyrészt olyan problémákat dolgoznak fel, amelyek az egész magyar társadalom fontos kérdései, másrészt bepillantást engednek az európai cigányság életébe, kultúrájába, hagyományaiba. A műsorra tűzött filmek a különböző származású emberek közötti azonosságot szeretnék hangsúlyozni, amellett, hogy bemutatják az egyetemes cigány kultúra értékeit, a cigányság kultúrában betöltött szerepét is. Mintegy negyven játék- és dokumentumfilm szerepel a programban.

Zenei és képzőművészeti programok színesítik a kínálatot, továbbá kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül, ahol politikusok, szakemberek és művészek vitáznak majd aktuális kérdésekről.

A Napház moziban (1081 Budapest, Népszínház u. 31.) és a Kesztyűgyár Közösségi Házban (1084 Budapest, Mátyás tér 15.) vetített filmek ingyenesen tekinthetők meg. Az Örökmozgó Filmmúzeumban (1067 Budapest, Erzsébet körút 39.) a 4 filmre bérletet lehet vásárolni.

Megnyitó a Kesztyűgyár Közösségi Házban december 6-án, hétfőn 18 órakor. A beszélgetésekre naponta a Kesztyűgyár Közösségi Házban december 7-11-ig 18.30-as kezdéssel kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik