Kultúra

Aranyhaj és a nagy gubanc [filmpremier]

Mit ki lehet hozni egy többméteres hajzuhatagból?! Meghasonlott királylány, szuperszimat paripa, béna szélhámos az 50. Disney rajzfilmben.

Disney-ék erre az ünnepi alkalomra az anyai túlféltésről, az elszakadás és felnőtté válás nehézségeiről szóló régi francia tündérmesét kaptak le a polcról, mely a Grimm testvérek változatában Rapunzel címmel vált világhírűvé. A toronyban élő, hosszú hajú királylány történetét pezsgő humorral, sok akcióval és jó mellékszereplőkkel szabták át maira, úgyhogy pofás kis rajzfilm kerekedett ki belőle.

Az eredeti mese szerint a mostohaanyja által bezárt Aranyhaj arról álmodozik, hogy láthassa a külvilágot, de rabságából most nem egy herceg, hanem egy sármos szélhámos szabadítja ki, akit a király katonái, válogatott rosszfiúk, plusz egy túlbuzgó fehér ló is keres. A „hős” elviszi a lányt a királyi palotához a születésnapi fényjátékra, cserébe visszakapja az elrejtett zsákmányt. A tárgyalás menetét erősen befolyásolja egy kaméleon és egy palacsintasütő.

A karakterek követik a trendet: frissek, üdék, és egyik sem komplett. A bátor Aranyhaj kissé szétesik, amikor végre kilép a nagyvilágba: hol eszét vesztve rohangál a boldogságtól, hol magába roskadva zokog, hogy csalódást okoz „anyjának” – igen szórakoztató pillanatokat szerezve ezzel. Jól eltalált karakter Maximus is, a fehér paripa, aki a rend eminens és fegyelmezett őre. Az erdei nehézfiúk sem azok, amiknek látszanak – mindenkinek van egy álma, kinek a pantomim, kinek a zongora, a lényeg, hogy merjünk még álmodni, egyáltalán.

A címadó hajzuhatagból olyat is kihoztak, amit még Pompom se tudott: hinta, létra, kötél, ököl, és még számos eszköz lett belőle. A film tehát nem egy szimpla dalos samponreklám, hanem az átlagosnál sokkal jobb mese, melyen a szülők legalább olyan jól fognak szórakozni, mint a gyerekek.

Tangled – színes, szinkronizált amerikai rajzfilm. 2010. Rendezte: Byron Howard, Nathan Greno. Szinkronhangok: Csifó Dorina (Aranyhaj magyar hangja), Tokaji Csaba (Flynn Ryder magyar hangja), Náray Erika (Nyanyabanya magyar hangja), Bolla Róbert (Szurkapiszka fivérek magyar hangja), Bognár Tamás (Szurkapiszka fivérek magyar hangja). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai bemutató: december 2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik