Kultúra

Elhunyt A birodalom visszavág rendezője

A 87 éves Irvin Kershner halálhírét George Lucas jelentette be hétfőn.

Kershnert nemcsak A birodalom visszavágról ismerték a filmrajongók. Ő rendezte egyebek mellett a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-filmet Sean Connery főszereplésével, valamint a Robotzsaru 2-t is.

Irvin Kershner Los Angeles-i otthonában halt meg hosszú betegeskedést követően.”A világ elveszített egy nagy rendezőt és egy nyílt embert. Irvin igazi úriember volt”- közölte Lucas, aki a dél-kaliforniai egyetem filmszakán volt Kershner diákja, és ő volt azt, aki felismerte Lucas tehetségét. Kershner abban a zsűriben volt tag, amely Lucas 1971-es sci-fijét, a THX 1138-at fesztiváldíjjal jutalmazta.

A Philadelphiában született Kershner zenésznek és fényképésznek tanult, mielőtt áttért volna a filmezésre. Az 1950-es években dokumentumfilmeket készített, majd az évtized végén kezdett játékfilmeket rendezni. Kershner halálhírének bejelentésekor Lucas azt mondta: azért választotta őt A Birodalom visszavág rendezésére, mert rájött, hogy ő nem akarja megcsinálni, és olyan valaki kellett neki, akiben megbízik, akit valóban tisztel, és akinek munkáiban kiérlelt gondolatok és humor van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik