Kultúra

Zene zongorára, hegedűre és írógépre – heti koncertajánló

Zenélő matematikus Kanadából, már nem ijesztő metálzenekar Amerikából, Pixelhősök és a búcsúzó Barabás Lőrinc Eklektric. A heti zenei menü.

PAUL GILBERT (USA)
Diesel, november 29. 19h

Paul Gilbert az a gitáros, aki állítólag már 15 évesen felkeltette Ozzy Osbourne érdeklődését. Végül ugyan a heavy metal keresztapjával nem zenélt együtt, de szupertechnikás és sebességrekordokat döntögető játékával így is megnyerte magának a metálrajongókat a Racer X tagjaként, sőt a Mr. Big gitárosaként az MTV-kompatibilis balladák híveihez is eljutott a híre. Hazánkba ezúttal szólóban érkezik, úgyhogy még a szokásosnál is erősebb rivaldafényben fogja tornáztatni legendásan fürge ujjait.

Belépő: elővételben 5900, a koncert napján 6900 Ft
Paul Gilbert a MySpace-en

YANN TIERSEN (F)
A38 Hajó, december 2. 21h

A francia Yann Tiersen 1970-ben született, és természetesen Joy Divisionön nőtt fel, de ma már hegedűre, zongorára és – nagyon fontos kiemelni – írógépre meg hasonlókra komponál kortárs és avantgárd zenét. A legtöbben az Amélie csodálatos élete és a Good Bye Lenin! zeneszerzőjeként ismerik, és mivel ez elég sok embert jelent, komoly tolongás várható az A38-on, ahol Dust Lane című új lemezét mutatja be.

Belépő: elővételben 5000, a konceret napján 5700 Ft
Yann Tiersen a MySpace-en

CARIBOU (CAN)
Gödör, december 2. 20h

Daniel Victor Snaith projektjét, a Caribout sajnos szokás a rettenetes „indietronica” jelzővel illetni, de ettől még nagyon jó zenéről beszélünk, amiben az elektro keveredik a pszichedéliától az indie rockig mindenféle hangszeres műfajokkal. Az egyébként matematikus végzettségű Snaith lemezen egyedül alkot, élőben viszont zenekarral játszik, így most is negyedmagával fogja megidézni szerzeményeit Swim című albuma budapesti bemutatóján, ahol fellép a Bootsie Quartet, a Nitelight és Cadik is.

Belépő: elővételben 2500, a koncert napján 3000 Ft
Caribou a MySpace-en

BARABÁS LŐRINC EKLEKTRIC, BIN-JIP, NICOLA CONTE (I)
Pécs, PEC, december 3.
Budapest, A38 Hajó, december 4.
Szeged, JATE klub, december 6.

Öt év zenélés után a jazz és az elektronikus zene keverésén ügyködő Barabás Lőrinc Eklektric határozatlan időre felfüggeszti működését, mivel a zenekarvezető más területeken akarja kipróbálni magát. A szomorú apropó okán a csapat háromállomásos miniturnéra indul, amelyen az előzenekar a hasonló zenét játszó Bin-Jip lesz, a koncertek után pedig az olasz Nicola Conte DJ-zik. Senki többet, háromszor.

Barabás Lőrinc Eklektric a MySpace-en

Bin-Jip a MySpace-en
Nicola Conte a MySpace-en

W.A.S.P. (USA)
Diesel, december 3. 19h

A W.A.S.P.-ot a nyolcvanas évek elején egyesek Amerika legveszélyesebb zenekarai közé sorolták nyers és kicsit glames heavy metal zenéje, botrányos szövegei és sokkoló imidzse miatt. A balhé persze rég lecsengett, Blackie Lawlesséktől már senki nem fél, rajongóik viszont még mindig sokan vannak, úgy a régi lemezek, mint a későbbi, zeneileg és szövegileg is intellektuálisabb albumaik révén (mert olyanok is akadnak). Az együttes tavalyi, Babylon című lemezével jön el újra Budapestre.

Belépő: elővételben 4900, a koncert napján 6500 Ft
W.A.S.P. a Myspace-en

RECOIL (UK)
Szikra, december 4. 20h

A Depeche Mode ex-tagja, Alan Wilder azt mondta, nem szeretné még egyszer úgy szétturnézni magát, mint a Songs of Faith and Devotion lemez megjelenése után régi zenekarával, ennek ellenére szólóprojektje, az időtállóan furcsa elektronikus zenét játszó Recoil aktuális koncertkörútjával már másodszor jön el Budapestre. Igaz, ezzel a fellépéssel a túra véget is ér, úgyhogy – turnétemetés lévén – a hazai közönség a szokott módon izgalmas zene mellett mindenféle meglepetésekre is számíthat a buli során.

Belépő: elővételben 5500, a koncert napján 6000 Ft
Recoil a MySpace-en

PIXELHŐSÖK PARTY
Tűzraktér, december 4. 16h

A napokban megjelenik egy könyv a videojátékok történetéről Pixelhősök címmel, és ehhez az eseményhez egy parti is kapcsolódik, ahol a kerekasztal-beszélgetések, a régi számítógépek és más nyalánkságok mellett este zene is lesz. Ez utóbbi kapcsán természetesen főként a chiptune-vonalra, illetve annak határmezsgyéjére lehet számítani, név szerint a holland Jeroen Telre, a brit Henry Homesweetre, az osztrák Markus Schrodtra, itthonról pedig nvyllundra, a Demon Superiorra és Banyekre.

Belépő: 800 Ft
Részletes program

MIKULÁSVÁRÓ BULI
West Balkán, december 4.

A Normafa Open Air jókora télköszöntő és Mikulásváró bulit gründolt a West Balkánba: öt helyszínen több mint 30 külföldi és hazai DJ szórakoztatja majd a közönséget szombat este a főváros közepén. Lesz drum and bass, minimal, techno, goa, elektro, break, dubstep, színpadra lép Phace, Sp, Sikztah, Pryus és Kruger is, Palotai pedig szokásához híven nem is áll meg egy szettnél, hanem rögtön hármat nyom le, három teremben.

Belépő: csak a helyszínen, 22-23h: 1000 Ft, 23-01h: 1500 Ft, utána 2000 Ft
Részletes program

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik