Kultúra

Tolnay Klári és a somogyi betyárok hokiütővel

Valami ilyesmit ígér a pénteki tévéműsor, vagyis kis múltidézés és pár óra szurkolás következik - és a végére egy kedves találkozás reménye.

Filmekre és sportra számíthatnak ma a tévé szerelmesei, kezdjünk rögtön egy klasszikussal, 14:55-kor a Filmmúzeumon Tolnay Klári egyik leghíresebb alakítása, a Katyi lesz látható. Tolnay egyszer egy riportban két szóban kifejtette a polgári színjátszás krédóját: „a közönség helyett sírunk, nevetünk”, amivel nehéz vitatkozni, szóval ilyen bölcs volt nemzet színésznője, akit 80. születésnapján rokokó jelmezesek kísértek haza díszfogatban a budapesti Szerb utcába.

Az első és utolsó(előtti) mérkőzése általában csak az előbbi szurkolóinak öröm. Most azonban kivételes a helyzet, mivel a SAPA Fehérvár AV19 rendszerint nagyon összekapja magát ilyen esetekben. Most épp ilyen eset van, mivel a fehérvári hokicsapat momentán az utolsó előtti helyen áll, és azt a klagenfurti EC-KAC-t fogadja, amely vezeti a bivalyerős bajnokságot. Nem lesz könnyű, de hajrá, Fehérvár! A meccset 18:45-től a sportklub közvetíti.

Ha már rekedtre kiabáltuk magunkat, a holland futballbajnokság két magyart is felvonultató NAC (Fehér Csaba)-PSV(Dzsudzsák Balázs) meccsén már nyugodtan höröghetünk, hisz ezzel már nem zavarjuk a szomszédokat. Megmondom őszintén, a sport1-en 20:30-kor kezdődő meccsnek a tétje a PSV elsőségének megőrzése a tét, bár megmondom őszintén, Dzsudzsákék veresége esetén a Twente csak egy húszgólos győzelemmel tudná megelőzni a PSV-t.

Akinek viszont nem fűlik a foga az Eredivisie-hez, netán vonzalmat érez a B-filmek, a kiüresedett akciófilmkellékek és olcsó dialógusok iránt, ne habozzon, látogasson el a magyar televíziózás szegény rokonához, kapcsoljon a Hálózat TV-re 21:00-kor, és bámuljon. Az Üldözés a Balkánon rövid tartalma a következő: „Nyikolaj, a bolgár kábítószerellenes ügynök munkája közben vesztette életét. Sura, a gátlástalan bűnöző asszony ölte meg. Az ügynök özvegye, Mirna, aki korábban elsőosztályú rendőri kiképzést kapott, bosszút esküszik. Azt a feladatot kapja, hogy közösen dolgozzon Marc Fremant nemzetközi ügynökkel. Akciójuk során mind közelebb jutnak az asszony leszámolási kísérletének lehetőségéhez.” Az utolsó mondat megfogalmazásában állítólag maga a magyar köztársasági elnök segédkezett.

Annak idején nagyot szólt Sára Sándor több alkotása is, most a Tüske a köröm alatt című 1987-es filmet nézhetjük meg a Duna TV-n 21:27-től. Lehet, hogy ma már nem érzékeljük eredeti súlyával a történet minden tétjét, ám a film megint csak azt a tételt bizonyítja, hogy a viszonylag szabad magyar filmes alkotórendszerben a 80-as években izgalmas, a társadalommal együtt lélegző, sokszor felemelő, hiteles filmek születtek, majd ez a társadalmi szerepvállalás a 90-es években már funkcióját, súlyát vesztette, amivel a filmesek közül sokan nem tudtak mit kezdeni.

A 21:30-kor a Viasat3-on kezdődő Halálos barátság című filmet csak a szolidaritás miatt ajánlom figyelmükbe, mivel Palmer Lee Todd stáblista szerinti szerepe „A meztelen nő”, ami bár minden bizonnyal remek kiugrási lehetőség, nem az a kifejezett szerepálom. Szóval aki együtt érez Palmer Lee Todd-dal, legalább belenéz a filmbe (egyéb sanda okokat a film megtekintésére kénytelen vagyok aljas rágalomnak minősíteni).

És akkor kb. mindezekkel egy időben, 21:30-kor jöjjön Szomjas György rég látott filmje, a tipikus eastern, a keleti végek zsiványait bemutató Rosszemberek az m1-en. Dobai Péter írta a forgatókönyvet, Sebő Ferenc a zeneszerző, Vásárhelyi Miklós pedig a dramaturg – micsoda csapat. És mit mondjunk akkor a színészekről? A legvagányabb arc a régióban, Dzsoko Roszics játssza a főzsivány Gelencsér Jóska célpontját, a gonosz főszolgabírót, magát a zsiványt Derzsi János formálja meg, de Dörner György is látható lesz egy áruló szerepében – és kezdődhet is a Somogy-thriller, árulás, cselvetés, bosszú.

Végül a legkedvesebb élmények közé tartozik belebotlani egy ismeretlen, de jó filmbe, ami aztán magához láncol minket, úgyhogy nem is mondok semmit, de kezdődik 0:15-kor a Duna TV-n A szajha és a bálna című film, aki épp akkor tévéközelben van, megpróbálhat belebotolni, nem ígérek semmit – legyen ez egy igazi vakrandi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik