Kultúra

Machete [filmpremier]

Ahol Machete megjelenik, ott kő kövön nem marad. Robert Rodriguez vérgőzös, őrült mozija rendesen odacsap.

Rodriguez már régóta dédelgette egy spanyolajkú hős főszereplésével készített akciófilm tervét. Amikor kebelbarátjával, Quentin Tarantinóval belefogtak a Grindhouse-projektbe (Halálbiztos, Terrorbolygó), a hetvenes-nyolcvanas évek B-filmjei lebegtek a szemeik előtt: olcsó, szórakoztató, igénytelenül, sorozatban gyártott pornó, horror, akció vagy westernfilmek, amelyeket általában duplán vetítettek a mozik, filmelőzetesekkel elválasztva.

A Machete így született, a régi ötlet és egy – akkor még kamu – előzetes nyomán. És hogy ki alakítsa a mexikói késest, az sem volt kérdéses: Danny Trejo, a minden poklot megjárt ex-drogos, börtönviselt, cserzett arcú mexikói színész, akit számos filmben láttunk mellékszereplőként, de sosem jegyeztük meg. Most viszont meg fogjuk, mert pengéjével beleírta magát a filmtörténetbe.

Remekbe szabott bosszútörténetet láthatunk arról, hogyan lesz az elárult mexikói ügynökből senkiházi melós, majd a határvidéken élők szabadságharcosa. Ráadásul legalább akkora sztárparádé vonul fel, mint az Expendables-ban. Robert de Niro korrupt gennyláda politikust alakít, Don Johnson rasszista határőrt, Steven Seagal pedig élete első negatív szerepében egy drogkartell fejét formálja meg. Aztán ott vannak a szexi bombázók, Michelle Rodriguez, Jessica Alba és a botrányhős Lindsay Lohan. Mindegyiknek jól áll a kezében a lőfegyver. És mivel Rodriguez és Antal Nimród puszipajtások, az egyik biztonsági őr szerepét a Ragadozók rendezője játssza, aki még magyarul is beszól Machetének!

A film minden elemében hozza a hetvenes-nyolcvanas éveket: karcos, szemcsés képek, vicces vágások, egydimenziós rosszfiúk, meztelen nők a medencében, és töménytelen akciójelenet. Machete antihőse pedig szigorúan mosolytalan arccal élezi meg pengéjét, és motorjával tűzön-vízen átrepülve leszámol a mocsadékokkal. VIva La Revolución!

Machete – színes, feliratos, amerikai akciófilm.2010. Rendezte: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis. Szereplők: Danny Trejo (Machete), Michelle Rodriguez (Luz), Jessica Alba (Sartana), Steven Seagal (Torrez), Robert De Niro (McLaughlin), Lindsay Lohan (April), Don Johnson (Von), Cheech Marin (Padre), Jeff Fahey (Booth). 105 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató: november 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik