Kultúra

Nem Beethoven írta a Für Elise-t?

Egy olasz zenetörténész szerint a népszerű zongoradarab eredeti kézirata soha nem is létezett.

A külföldi sajtóban már többször felbukkant a híresztelés, miszerint Ludwig van Beethoven egyik leghíresebb zongoradarabja, az a-moll bagatell, közismert nevén Für Elise nem a nagy romantikus zeneszerző saját darabja.

Luca Chiantore milánói zenetörténész azt állítja, hogy az állítólagos eredeti kézirat, amelyre hivatkozva Ludwig Nohl 1865-ben megjelentette a zongoradarabot, nem is létézett: a Für Elise eredeti kottája állítólag Therese Malfatti tulajdonában volt, ez azonban már akkor sem volt meg, amikor Nohl a kéziratot nyomdába adta. A bonni Beethoven-archívumban megtalálható egy olyan vázlatlap, amelyen Beethoven kézírásával a Für Elise-re emlékeztető motívumok olvashatók, és Chiantore szerint Ludwig Nohl ennek a vázlatnak a bizonyító ereje miatt nem merte a darabot saját néven megjelentetni.

Az olasz történész véleményét támaszthatja alá az is, hogy a mára elfelejtett zeneszerző-zenetudós Ludwig Nohl majdnem három évtizeddel Beethoven 1827-es halála után, 1865-ben – több, Münchenben talált kézírásos vázlat alapján – tette közzé a ma a világon mindenhol ismert, kaputelefon-dallamként sokakat idegesítő Für Elise-t..

AJÁNLOTT LINKEK:
Nem Beethoven írta a Für Elise-t? (Fidelio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik