Kultúra

Harry Potter és a Halál ereklyéi – 1. rész [filmpremier]

Náci rémuralom, vándorlás, készülődés a végső összecsapásra. A Potter-széria a sötét finálé küszöbén.

A Harry Potter-sorozat utolsó kötetét két részben filmesítették meg. Talán túl sok matéria volt benne, nem fért volna egy filmbe bele minden, így ezt a részt arra használták fel az alkotók, hogy előkészítsék, felépítsék a végkifejletet. A Halál ereklyéi 1. ezért nem produkál akkora tűzijátékot, mint a korábbi előzetesek alapján sejtetni engedték, de rendben van. Erős darab.

A sorozat hetedik filmjében a Sötét Nagyúr átvette a hatalmat és a Minisztérium holokausztot idéző eszközökkel ágál a muglik ellen. A pörgős első harmad után a történet lelassul és ráérősen hömpölyög, időt és teret adva az időközben kamasszá serdült és családjaiktól elszakadt főhősök, Harry, Hermione és Ron lelki történéseinek, annak, hogy milyen az élet a Roxfort biztonságot jelentő falain túl, a világba vetetten, menekülve.

A varázslóiskola jól ismert díszlete helyett most Anglia vidéki tájainak melankolikus bája adja a hátteret. A hatalmas, tág terekben vándorló, meditatív epizódok helyenként a Gyűrűk Urát; az erdei fejvadászos jelenetek Az út című poszt-apokaliptikus drámát idézik. Ebben a nyomasztó hangulatban bontakoznak ki a hármójuk közötti konfliktusok. Peripatetikus sétáik és beszélgetéseik során közösen igyekeznek megfejteni a Voldemort lelkét hordozó horcruxok rejtélyét, megtalálni és elpusztítani ezeket.

A sötét atmoszférát fokozó thriller elemek a horror irányába kanyarodtak: élőhalottak és szörnyek helyett most emberevő kígyó, romos ház, ijesztő öregasszony a para tárgyai – a film továbbra sem javallott 12 éven aluliaknak. A humorfaktor viszont sokszor oldja a feszültséget, a minisztériumi kaland például fergeteges, ahol hőseink három hivatalnok bőrébe bújnak. Jó az animációs betét is, melyben a Halál ereklyéinek történetét ismerhetjük meg.

A felvezetés tehát megtörtént, tíz éves múlttal a háta mögött a filmeposz hamarosan véget ér. A mézesmadzagot elhúzták, de hátra van még a feketeleves!

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I – színes, szinkronizált angol-amerikai film. 2010. Rendezte: David Yates. Szereplők: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Ralph Fiennes (Lord Voldemort), Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange), Bill Nighy (Rufus Scrimgeour), Alan Rickman (Severus Snape), Bonnie Wright (Ginny Weasley), Jason Isaacs (Lucius Malfoy), Tom Felton (Draco Malfoy), Michael Gambon (Albus Dumbledore). 146 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: november 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik