Kultúra

Zsaruk kenyérrel, vécédeszka, primkó címek – ez lesz ma a tévében

Vért, izzadságot, könnyeket igen; bort, búzát és békességet viszont nem ígérünk ezen a szépséges későőszi világvégén.
Kapcsolódó cikkek

Szögezzük le az elején, ma nem lesz idill, nem lesz szőlő, lágy kenyér, de még pitykepál sem. Cserébe lesz izgalom, körmöknek lecupákolása, mély és igazi őszi érzemények és persze igazság. Ahogy a szovjet mese mondta egykoron: mindent tudni akarok! (de valami hasonlót nyilvánított ki az első emberpár is, mielőtt szertenéztek a nagybani piacon).

De mivel így egy egész nap gyötrelmes lenne, könnyítek a dolgon, és csak este hétkor kezdjük el a nagy tündérmesételenítést. Egyben egy remek taktikai érzékről tanulságot tevő csatornát, a Discovery Channelt is elismerésünkről biztosítunk, elvégre 19:00-ra, a vacsora idejére rögzíteni az Állítólag… következő epizódját… Ehhez avantgárd lélek kell, ó, ha Majakovszkij ezt megérhette volna – végre egy csatorna, amely pofon üti a közízlést. Hogy miért?
Az Állítólag következő adása a piszoknak, közelebbről a mocsoknak emelt legendák után nyomoz. Sorolnám a témákat: 1, tényleg van-e patkányvizelet az üdítőkben 2, koszosabbak-e a hétköznapi tárgyain, mint a vécédeszka?
Amellett, hogy módszertani kérdések is felmerülnek (az összes üdítőt megvizsgálják? Melyik lakás tárgyairól beszélünk?), két hipotézist állítanék fel: 1, a csatornánál anorexiások dolgoznak 2, megváltoztak a trendek, és most minél kevesebb néző elérése a cél.

Nem kevésbé mocskos üzletág, de legalább szórakoztató, na mik az? Igen, a foci és annak ipara. Utóbbi egyik legsikeresebb terméke, a Bajnokok Ligája következő fordulójából az Ajax-Real Madrid meccs következik, előbbi még elcsípheti a csoport második helyét, igaz, ehhez az is kell, hogy a Milan ne győzzön, ehhez gólt kellene lőnie az eddig 4-ig jutó Ajaxnak az eddig összesen 2-t kapó Realnak. Nem egyszerű, de bárhogy is alakul, küzdelem biztos lesz – meglátjuk 20:25-től a TV2-n.

Akit a foci túlságosan felizgat, vagy netán nem eléggé, a legjobban teszi, ha 21:00-kor átkapcsol a Filmmúzeumra, ahol is George Cukor klasszikus thrillere, a Gázláng lesz látható Ingrid Bergmannal, Charles Boyer-vel (állítólag Bajor Imre rokona), feszültség, kapzsiság, őrület.

A szerelem a kulcsa a következő filmünknek, amely a magyar keresztségben a Halálos szenvedély címet kapta. Nem tudom megállni, hogy ne zsörtölődjek egy sort azon, hogy mennyire agyoncsap egy filmet egy rossz (erőltetett, szellemeskedő, félrevezető stb.) magyar cím, itt is az eredeti I Want you (Akarlak) egyértelműen utal a film bonyadalmát képező érzelmi töltetre, de egyszerűséget is sugall, ami máris előrevetíti az értékvesztést, a tragédiát. Ehhez képest hozzánk egy B-szexfilmhez méltó bombasztikus, bulváros címmel érkezik Michael Winterbottom filmje a nagyszerű Rachel Weisszel a főszerepben. Ne engedjék magukat átverni, ez a 21:30-kor a Viasat3-on sugárzott film a címe ellenére igenis jó!

Izgalmak, szenvedély, kapzsiság és vécédeszkák után mi jöhet még? Szakszerű erőszak, a National Geographicon a péksütemények harctudományi felhasználásáról lesz szó, A harc tudománya: dobd vissza kenyérrel! cím legalábbis ezt sugallja. Az eredeti címben nincs még egy árva cipó sem (Fight science: Super Cops/ A harc tudománya, szuperzsaruk), jóllehet a műsor tényleg azt mutatja be, hogy vigyáznak a (maguk, civilek, bűnőzők) testi épség(é)re azok a profi harcosok, katonák, rendfenntartók, akik konfliktusokba keverednek. Amúgy lehetett volna a magyar alcím ez is: Gandhi nyomában. 23:00-kor kezdődik a fegyveres barikasimogatásosdi.

A következő film két ok miatt sem lesz olyan kellemes, az egyik, hogy átlapozunk ötven évnyi magyar történelmet, a másik, hogy 2:10-kor kezdődik. A közszolgálatiság nemes dolog, ha sokan vannak az utcán, én sem szemetelek, de kérdés, mennyit profitál a magyar filmművészet (lásd még hagyományok átadása, alkotók megismertetése a fiatalabb generációkkal stb.) abból, ha pl. Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című filmjét megnézhetik a szentjánosbogarak és a szúnyogok. A két főszereplő nem először dolgozik együtt Makk-filmben, az 1971-es Szerelem (nem rossz éve ez a magyar filmnek, a két legjobb filmje, a Szindbád és a Szerelem is ekkor készült) stáblistáján már olvashattuk e neveket: Törőcsik Mari, Darvas Iván. Utóbbinak ez volt az utolsó mozifilmje, úgyhogy már emiatt is kaphatott volna kicsit kedvesebb vetítési időpontot, tisztelt TV2!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik