Kultúra

A trilógia mától először Budapesten

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája április 30-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

A művek a debreceni Déry Múzeum felújítása miatt érkeztek a fővárosba Pécsről, ahol tavasz óta nézhették meg őket az érdeklődők.

Munkácsy Mihály maga sem látta a három képet együtt, és Budapesten is most először állítják ki a Krisztus-trilógiát. A Magyar Nemzeti Galéria kiállításán számos vázlattal, fényképpel együtt, április végéig maradnak a fővárosban az alkotások.

A Krisztus Pilátus előtt, a trilógia első darabja 1881-ben készült, és a Krisztus és Pilátus, valamint Krisztus és a felbőszült tömeg közti konfliktust ábrázolja. 1884-ben készült a Golgota, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Krisztus meghal. Mindkét kép hatalmas sikert aratott, idehaza is kiállították őket, és alig néhány hónap alatt több százezren voltak rá kíváncsiak, sőt elvitték a képeket Angliába is. Az Ecce Homo 1894-95-ben készült, ez Munkácsy utolsó képe, már nagyon beteg volt, amikor festette, és a művészettörténészek szerint saját magát festette meg a szenvedő Krisztusban. Ezt a képet 1896-ban a Millenniumi ünnepségen mutatták be, több százezren látták ezt is.

Bakó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a művész a képek megalkotásához egyrészt modelleket öltöztetett be, színpadképet rendezett be, és azt lefotózta, másrészt természetesen vázlatképeket is készített. A Golgota című képhez nem talált modellt, így ott ő maga ment fel a keresztre, erről fotó is látható a kiállításon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik