Kultúra

Nirvana is lesz – heti koncertajánló

Jazzsztárok duóban, születésnapozó magyarok, Hollandia legnépszerűbb popénekesnője és szürkepólós, rövid hajú metál – íme a heti koncertmenü.

JOSHUA REDMAN – BRAD MEHLDAU DUO (USA)
Művészetek Palotája, november 25. 19:30

Aki a kortárs jazz igazán széles körben ismert és elismert nagyságaira – mondhatni: sztárjaira – kíváncsi, most kettőt is láthat a Művészetek Palotájában. A Harvard társadalomtudományi karáról summa cum laude szalasztott szaxofonista, Joshua Redman és a tetovált zongorista, Brad Mehldau kitűnően működik együtt nagyobb zenekarban is, de talán még nagyobb élmény őket párban, mindenféle kíséret nélkül hallani. Repertoárjukban egyébként a kor követelményeinek megfelelően rockfeldolgozások is szerepelnek, szóval könnyen elképzelhető, hogy még Nirvana-szám is lesz a műsorban.

Belépő: 1800-5900 Ft
Joshua Redman a MySpace-en

5 ÉVES A RIDDIM COLONY
A38 Hajó, november 26. 21h

November a születésnapok hónapja az A38 Hajón: nemrég a Heaven Street Seven is itt ünnepelte a tizenötödiket, most pedig a harmadannyi idős Riddim Colony fújja a gyertyákat. Minthogy a koncertre Az én városom: Bécs sorozat keretében kerül sor, az este fényét osztrák vendégek is emelik, a kellő autenticitás érdekében pedig még Jamaica is delegál fellépőt.

Belépő: elővételben 1000, a koncert napján 1400 Ft
Riddim Colony a MySpace-en

15 ÉVES A KEREKES BAND
A38 Hajó, november 27. 20h

És tessék, még egy születésnap: szombaton a Kerekes Band is ünnepel. Az évforduló már csak a rend kedvéért is öttel osztható, sőt a sormintába is illik, hiszen a 15 éves HS7 és az ötödiket betöltő Riddim Colony után a Kerekes is másfél évtizedre tekint vissza. Méghozzá meglehetősen mozgalmas másfél évtizedre, hiszen ennyi idő alatt a csapat a moldvai és csángó zenétől a népi motívumok és a széles értelemben vett pop érdekes keverékéig jutott, és nem mellesleg igen népszerűvé is vált.

Belépő: elővételben 1500, a koncert napján 1800 Ft
Kerekes Band a MySpace-en

ANNEKE VAN GIERSBERGEN & AGUA DE ANNIQUE (NL)
Zenepark, Pécs, november 27.
A38 Hajó, Budapest, november 29. 20h

A holland Anneke van Giersbergen a metálszíntéren tűnt fel először, mint a Gathering frontembere, de már a zenekar tagjaként átevezett a pszichedelikus rock vizeire, manapság pedig nyugodtan nevezhetjük Hollandia legnépszerűbb popénekesnőjének is. A pompás hangú vokalista 2007-ben távozott a Gatheringből, és rögtön megalakította szólózenekarát, az Agua de Annique-et, amellyel most két koncertet is ad hazánkban: szombaton Pécsett, hétfőn pedig Budapesten, a Turbo és a Képzelt város társaságában lép fel.

Belépő: a pécsi koncertre ingyenes, a budapestire 5000 Ft
Agua de Annique a MySpace-en


HELMET (USA)
Dürer-kert, november 28.

Az 1989-ben alakult Helmet a maga idejében az egyik legkülönösebb metálzenekarnak számított: csavaros ütemekre és szaggatott riffekre épülő zenéje tökéletesen formabontó volt, akárcsak a tagok rövidhajas, szürkepólós imidzse. Kereskedelmi sikereket így nyilván nem érhettek el Page Hamiltonék, hatásuk viszont annál nagyobb (a modern metálban szinte mindenki köszönhet nekik valamit), így az sem csoda, hogy 1998-ban feloszlottak, és az sem, hogy 2004-ben újjáalakultak. Az viszont már meglepő, hogy azóta is milyen jók, úgyhogy második budapesti koncertjük is kivételesen nagy eseménynek ígérkezik.

Belépő: elővételben 4500, a koncert napján 5000 Ft
Helmet a MySpace-en

TOKYO SEX DESTRUCTION (ESP), THE MOOG
A38 Hajó, november 28. 19h

A spanyol Tokyo Sex Destruction egy garázsrock zenekar. Nem olyan híres, mint a stílus legnépszerűbb képviselői, viszont gyakran sokkal vehemensebb és ütősebb náluk, szóval leginkább önként vállalta az underground száműzetést, és ennek megfelelően nagyon szerethető is. A banda harmadik budapesti koncertjét önmagában is sokak számára vonzó kísérettel, a Moog és a Gumipop Dj-inek társaságában tartja meg vasárnap az A38-on.

Belépő: elővtéelben 1200, a koncert napján 1700 Ft
Tokyo Sex Destruction a MySpace-en

HELLOWEEN (D), STRATOVARIUS (FIN)
Petőfi Csarnok, november 28. 20h

Az európai power metal első és második hullámának két legjelesebb képviselője, a Helloween és a Stratovarius külön-külön már sokszor virgázott Budapesten, de az érdeklődés soha nem csökken irántuk, most pedig egyesítik erejüket, úgyhogy minden valószínűség szerint az év egyik legnagyobb tradicionális metálbuliját celebrálják vasárnap a PeCsában. Vigyázat: magasan szárnyaló énekdallamok, üvegrepesztő sikolyok, heroikus gitárpárbajok és pattogó kétlábdobok mindenütt!

Belépő: elővételben 6900, a koncert napján 7500 Ft
Helloween a MySpace-en
Stratovarius a MySpace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik