Kultúra

Nömadak Tx [filmpremier]

Többszörösen díjnyertes baszk road-movie a zenében kifejeződő szabadságról.

Van egyfelől a joggal kárhoztatott globalizáció, amelynek iránya (minden civilizációs hozsanna mellett) a szabványfogyasztó létrehozása – hiszen a piac törvényei működtetik. Ahhoz, hogy mindent mindenhol el lehessen adni, olyan emberek kellenek, akik ugyanarról (a termékről) ugyanazt, ugyanúgy gondolják.

Van másfelől ugyanezen globalizáció kevésbé piackonform mellékterméke, amikor a homo sapiens egyáltalán nem akar fogyasztóvá válni, nem fogyasztóvá akar válni, és nem a piac irányában nyújt visszacsatolást, hanem a többi kíváncsi emberre nyitja fel barátságos tekintetét. Fölfedezi például, hogy ő éppen azért része az emberiség mélyebb értelemben vett közösségének, mert neki magának sajátos, másokétól elkülönülő identitása van, s éppen ez a másság a valódi kommunikáció feltétele.

Harkaitz Martinez de San Vicente, Igor Otxoa, Pablo Iraburu dokumentumfilmjében éppen ez a gondolat fogalmazódik meg, verbális magyarázkodás helyett remek szituációkban, önmagukért beszélő képekben. A néhány évtizede még elfeledett régi baszk hangszer, a szépen csak párban megszólaltatható txalaparta, és e sajátosan nemzetinek számító, más kultúrkörök zenei világához mégis oly könnyedén illeszkedő ütő-alkalmatosság áll a film középpontjában. Vagyis nem áll, hanem mozog: viszi két megszállott játékosa (maguk a film készítői), át a fél világon, hogy Indiában, Lappföldön, a Szaharában vagy Mongóliában adivasik, berberek, számik, vagy tibák zenéjébe fonódjanak a saját kézzel faragott falapokon játszott, improvizált dallamok. Északon jégből, Afrikában kőből is elkészítik a hangszert. És együtt tubákolnak a jurtában és fürdenek a sarkvidéki lékben azokkal, akik ott élnek. A barátaikkal, akiket ez a végtelen nyitottság és érdeklődés tett barátaikká. Magukat nomádoknak nevezik mindenütt. Olyan embereknek, akik szabadságukat még tartják valamire, s a saját élet végtelen gazdagságáról nem szeretnének lemondani azért, hogy az egyenkultúra langyos kényelmében éljenek.

A címbéli Tx: a hangszer. A nömadak viszont, miközben hangzásában erre a nomád (baszk nyelven: nomadak) életfelfogásra utal, azt jelenti: érzéki, szerelmes. Szerelmes az életbe.

TPP

Nömadak Tx – színes, feliratos, spanyol dokumentumfilm, 89 perc, 2006.
Rendező: Harkaitz Martinez de San Vicente, Igor Otxoa, Pablo Iraburu. Zene: Oreka TX. Szereplő: Igor Otxoa, Harkaitz Martinez de San Vicente.

Forgalmazó: Anjou-Lafayette

Hazai bemutató: 2010. november 18.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik