Kultúra

Pénztelenség miatt bezár a zalai múzeumok nagy része

Takarékossági okokból két kiállítóhely kivételével bezárták a zalai múzeumokat, mert nem tudják kifizetni a gáz- és villanyszámlákat, a szolgáltatók pedig már kilátásba helyezték a mérőórák leszerelését.

A Zalai Hírlap pénteki számában megjelent információk szerint a múzeumok többsége kedd óta csak előre bejelentett látogatókat fogad. A kehidakustányi Deák-kuria is csak egy-két hétig tart nyitva, és ha jelentősen csökken a látogatószám, bezárják a keszthelyi Balatoni Múzeumot is.

Vándor László megyei múzeumigazgató a lapnak azt nyilatkozta, hogy anyagi nehézségek miatt kényszerültek erre az intézkedésre. A bevételek nem a tervek szerint alakultak, és a fenntartótól is kevesebb támogatást kaptak idén. Ha nem érkezik anyagi segítség, a tartozás összege az év végéig jó néhány millió forintra nőhet.

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés fideszes elnöke sajtónyilatkozata szerint az intézmény pénzügyi helyzete nem kellőképpen átlátható, így nem látják igazoltnak, hogy a múzeumigazgatóságnak nincs fedezete a közműszámlák kifizetésére.

A pénzügyi helyzet tisztázásához a Zala Megyei Önkormányzat azt várja a múzeum vezetésétől, hogy egyértelműen mutassa be az idei gazdálkodását – olvasható a napilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik