Kultúra

Letölthető a teljes Beatles-életmű

Az iTunes zeneáruházban mostantól bárki megveheti az összes albumot digitális formában.

Éveken át tartó tárgyalások után megállapodott egymással az EMI lemezkiadó és az Apple a The Beatles teljes életművének digitális formátumban való forgalmazásáról.

A megbeszélések tíz éve kezdődtek. A megállapodást hátráltatta, hogy a zenekar részéről mind a négy egykori tagnak (illetveJohn Lennon és George Harrison esetében az örökösöknek) bele kellett egyezniük az internetes forgalmazásba. A felek végül tegnap jelentették be, hogy az Apple iTunes adatbázisából már mindenki megvásárolhatja a legendás brit együttes összes felvételét.

Egyenként vásárolva az iTunes albumait összesen kb. 259 dollárt kellene fizetnünk a Beatles összes lemezéért, együtt viszont ennél jóval kedvezőbb áron, 140 dollárért vehetjük meg az albumokat.

Érdekesség, hogy a Beatles által 1968-ban alapított multimédia-vállalat, az Apple Corps és az iTunest működtető Apple Computer számítástechnikai cég a névhasználathoz fűződő jogok miatt többször is perbe kerültek egymással. 1978-ban az utóbbit 80 ezer dolláros kártérítésre ítélték, később pedig az Apple Corps sikertelenül próbálta bezáratni az iTunest, amely azóta a világ legnagyobb internetes zeneáruházává vált.

AJÁNLOTT LINKEK:
Eljött a nagy nap! Letölthető a teljes Beatles-életmű (EST.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik