Kultúra

A hangja mar, a nyelve darál – heti koncertajánló

A héten lesz lopakodva sikeres pszichedelikus zenekar, divatos metál szupergrupp és egy hiphopsztár is.

OZRIC TENTACLES (UK)
November 15. 20h, A38 Hajó

Az 1984-ben alakult Ozric Tentacles a zeneipar azon ritka csodái közé tartozik, amelyek nagykiadós támogatás, különösebb médiafigyelem és minden egyéb hátszél nélkül bírtak lemezmilliomossá és stabil figyelemnek örvendő koncertzenekarrá válni. A brit csapat a pszichedelikus rock irányából lényegében minden szomszédos műfaj felé nyitott negyedszázados fennállása során, így a fúziós jazz elemei éppúgy felfedezhetők lemezein, mint mondjuk az elektronikus zene jellegzetességei, és 28 albumra rúgó életműve akár az „utaztatós zene” lexikoni definíciójaként is felfogható. Előzenekar a Trottel Stereodream Experience.

Belépő: 3000 Ft
Ozric Tentacles a MySpace-en

SKATALITES (JAM)
November 16. 20h, West Balkán

A ska első nagy hullámához tartozó jamaicai Skatalites annyira régi zenekar, hogy csak az újjáalakulása óta 27 év telt el, első felbukkanásától számítva pedig közel fél évszázad. A sokat (illetve kábé mindent) látott alapítók közül már csak hárman állnak a színpadon, de mostani társaik is kellően hiteles figurák a létező legautentikusabb ska előadásához, úgyhogy ennél jobbat senki nem akarhat magának, aki a stílus rajongójának számít. Az előzenekar természetesen a műfaj hazai főügyeletese, a PASO.

Belépő: elővételben 3900, a koncert napján 4500 Ft
Skatalites a MySpace-en

SHRINEBUILDER (USA)
November 17. 19h, Dürer-kert

A Shrinebuilder nagyjából mindent tud, ami a keményzenében manapság menő (akár még a stílus berkein kívül is): a csapat valahol a doom, a stoner és a posztmetál határán egyensúlyozik. Ez persze nem meglepő, hiszen a szóban forgó műfajok neves figuráinak szupergruppjáról beszélünk: az egyik gitáros-énekes Wino (St. Vitus, The Obsessed, Spirit Caravan), a másik Scott Kelly (Neurosis), a basszer-énekes Al Cisneros (Sleep, Om), a dobos pedig Dale Crover (Melvins). Tekintve, hogy a banda tavalyelőtt alakult, és világszerte hatalmas érdeklődés övezi munkásságát, valószínűleg az év egyik legfontosabb metálbulija lesz ez a szerdai koncert.

Belépő: elővételben 4000, a koncert napján 5000 Ft
Shrinebuilder a MySpace-en

ANATHEMA (UK)
November 18. 19h, Diesel

A kilencvenes évek doom/death metal zenekarai visszatérnek, első felvonás: csütörtökön Anathema a Dieselben. Az idők során pszichedelikus és progresszív rockra váltó csapat már vagy tizedszer játszik nálunk, a gitáros, Danny Cavanagh pedig a szólóestjei miatt talán kéttucatszor is megfordult hazánkban, de az Anathema iránti érdeklődés egyrészt állandó, másrészt hosszú idő után először most egy új lemezzel, a We’re here Because We’re Here-rel érkezik hozzánk a brit zenekar.

Belépő: 5590 Ft
Anathema a MySpace-en

BUSTA RHYMES (USA)
November 19. 20h, Papp László Budapest Sportaréna

Akit maga Chuck D, a Public Enemy legendás tagja keresztel el, annak illik valami nagyot mutatni a hiphopban, és Busta Rhymes e téren nem is nagyon okozott csalódást senkinek: a hangja mar, a nyelve darál, és a kilencvenes évek második felében akkora alapműveket pakolt az asztalra, hogy csak úgy csattantak. Azóta persze törvényszerűen volt néhány botlása is, de ettől még élőben maradt műfajának egyik legnagyobb szörnyetege, úgyhogy lehet is reszketni.

Belépő: elővételben 9990, a koncert napján 10990 Ft
Busta Rhymes a MySpace-en

DEÁK BILL GYULA
November 19. 20h, SYMA Csarnok

Az állandó eposzi jelzője szerint (és az a durva, hogy egyébként tényleg) az egyik “legfeketébb hangú fehér énekesnek” számító Bill kapitány nemrég ünnepelte Hatvan csapás című lemezével a hatvanadik születésnapját, minthogy pedig elég korán kezdte az ipart, ezután nem sokkal pályafutása kezdetének negyvenedik évfordulóját is megülheti. Nem is marad adós a jubileumi koncerttel: pénteken a SYMA csarnokot veti terhelési teszt alá őserejű hangjával, és Hobótól Póka Egonig megannyi sztárvendég is csatlakozik majd hozzá.

Belépő: állójegy 4990, ülőjegy 6990 Ft
Deák Bill Gyula a MySpace-en

AMORPHIS (FIN), ORPHANED LAND (ISR)
November 21. 19h, Diesel

A kilencvenes évek doom/death metal zenekarai visszatérnek, második felvonás: vasárnap Amorphis a Dieseben. A finn banda ugyan nagyjából együtt és egy zenei közegből is indult az Anathemával, de aztán másfelé vezetett az útja, és egy idő után vissza is fordult, így most egy hörgős-éneklős folkos-metálos együttes érkezik Budapestre, alig egy évvel előző itteni koncertje után. A finnek partnere az izraeli Orphaned Land, amely a Közel-Kelet zenei világát elegyíti a progresszív metállal.

Belépő: elővételben 5000, a koncert napján 6000 Ft
Amorphis a MySpace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik